Kommunfullmäktige

Lite blandat

Almanackan för 2016 håller på att fyllas, första halvåret redovisar vi på vår alltid aktuella sida ”På gång”.  Där finns information om kommande medlemsmöten, gruppmöten och Röda Lördagar. Länkar till nämnder, styrelser och fullmäktige leder även till ”läs mera”-sidorna, där det går att klicka fram ärendelistor, handlingar och beslutsförslag. Här finns också kontaktinformation till Vänsterpartiets representanter i enskilda nämnder.

Det senaste fullmäktige blev en demonstration av hur det fungerar med Vänersborgs styrande partier. Finns det känsliga frågor så söker sig Socialdemokraterna och Moderaterna alltid så nära varandra som möjligt. Miljöpartiet, Centern, Kristdemokrater och Liberalerna söker också skydd under majoritetsparaplyet. Känsliga frågor – tja, lösningen är enkel: Svara inte på frågor, lämna inga förklaringar, lita på att utfallet av eventuella voteringar ger klara besked. Se, vilka majoriteter, så många som röstar för samma förslag, så många kan inte ha fel, eller hur?

Lite längre ner på ärendelistan finns alltid någon liten fråga där man tar fram någon liten aspekt där man skiljer sig åt, då kan man ta en längre och livlig debatt om påvens skägg – och vips, bilden av en fungerande demokrati med majoritet och opposition synliggörs.

Nu är det inte bara fullmäktige, det börjar också prägla nämndernas arbete. Barn- och utbildningsnämnden utvecklar tekniken innevarande mandatperiod till nya höjder, vår partirepresentant Stefan Kärvling vittnar om detta på sin egen alltid aktuella blogg.

Socialnämndens ledamöter brukar kallas för ”socialnämndsparti”, enigheten bland alla partier i den nämnden är uppseendeväckande. Nu sprack det för några månader sedan, när Socialdemokraterna överraskande anslöt sig till Vänsterpartiets yrkande att föra en större enhet i äldreomsorgen från Vardaga tillbaka till verksamhet i kommunal regi.

Men fullmäktiges skådespel i mitten av november följdes av en repris i slutet på månaden i socialnämnden. Inte svara på frågor, inte debattera, inte framföra egna synpunkter – bara rösta, det finns ju två förslag, och ett voteringsresultat med 11 mot 2 säger väl allt. Så många kan bara inte ha fel, eller hur?

Nu återstår december månad, några korta veckor med viktiga beslut. Bland annat skall alla nämnder yttra sig om sina egna förslag till detaljbudget för 2016. Här gäller det att vara uppmärksam.

Och det är också inför kommunfullmäktige om en vecka som Vänsterpartiet är uppmärksamt. Om riksdagens finansutskott och riksdagens kammare beslutar i enlighet med regeringens proposition om ”Extra ändringsbudget” så tillfaller 73,8 miljoner Vänersborgs kommun. Låter stort, men de extra utgifterna för 2015 och 2016 är säkerligen inte mindre. Allt går så snabbt att fullmäktige denna gång inte kan stödja sig på ett förslag från kommunstyrelsen. Förslaget kommer som ett delegationsbeslut från kommunstyrelsens ordförande, Marie Dahlin, S. Inte minst några av hennes spontana brev till företagarna, till de ideella föreningar och även socialdemokraternas hemsida gjorde att vi ville förebygga och vi vände oss därför till kommunfullmäktiges presidium. Får se, om det ger något resultat. Ordföranden är på utlandssemester och hinner precis tillbaka dagarna innan fullmäktiges julbord.

Dela den här sidan:

Kopiera länk