Kommunstyrelsen

Kommunstyrelsens tunga ärendelista

I onsdagens långa kommunfullmäktige var det lätt för Vänsterpartiets ledamöter att hålla sig vakna. Vid flera punkter på ärendelistan förde vi fram det vi hade kommit överens om vid medlemsmöten och gruppmöten. Hela sammanträdet kan i efterhand ses, ärende för ärende, på länken på kommunens hemsida.

Nästa vecka är det flera viktiga sammanträden:

Här något om ärenden som behandlas i kommunstyrelsen. Där är Vänsterpartiets ledamöter James Bucci och Marianne Ramm, på ersättarplatsen Stefan Kärvling. (I fullmäktige är ersättare endast åhörare, i kommunstyrelsen däremot får ersättare delta aktivt i överläggningar, men inte yrka, rösta eller reservera sig.)

FÖP, den fördjupade översiktsplanen för Vänersborg och Vargön, har nu bara något steg kvar till att ta innan den är framme i fullmäktige för antagning, förmodligen innan sommarpausen och därmed innan mandatperioden avslutas. Kommunstyrelsens beslut blir på onsdag att godkänna samrådsredogörelsen och att ”ställa ut förslaget till granskning”. 

Dagvattenplanen kommer att skickas till fullmäktige för beslut i mars. Vad är dagvatten? ”Det vatten som uppstår och avrinner ytligt över marken när det regnar eller när snö smälter kallas för dagvatten. Dagvatten som rinner över markytor för med sig föroreningar och sprider dessa vidare till recipienten.

Remiss – Beredskapsflygplatser: Kommunledningen kämpar på, flygplatsen i Trollhättan kom med på listan för beredskapsflygplatser i sista stund. Ett halmstrå förvisso, inte mer. Vänsterpartiet stödjer inte längre kommunala bidrag till flygplatsen, detta är dock inte frågan som ställs i ärendet på onsdag.

Nationell plan för transportinfrastrukturen 2022-2033: Här är det självfallet angeläget att Vänersborgs kommun yttrar sig tydligt. Men tyvärr infinner sig omgående osäkerhet: Kommer våra synpunkter verkligen att vandra hela vägen? Vad filtreras bort innan regeringen lägger en proposition, vad är kvar när riksdagen fattar beslut? 

Ärende 16 och 17 har James Bucci och Stefan Kärvling varit sysselsatta med under en längre tid. Det går att läsa om förslag till och invändningar mot ”Införande av verksamhetsområde i del av Vänersnäs” i ett flertal andra texter och det blir spännande att se den fortsatta utvecklingen. 

Måltidspolicyn har skickats från samhällsbyggnadsnämnden till ett antal andra nämnder och till kommunstyrelsen för att inhämta synpunkter. Beslut kommer att fattas senare under året.

Slutligen: Förslag till anvisningar budget 2023, ekonomisk plan 2024-2025. Nu har budgetberedningens arbete kommit fram till första etappmålet och arbetsmaterialet har delvis blivit offentliga handlingar. 

För stunden finns endast ett förslag – det är kommunstyrelsens ordförandes förslag. Kommer det andra förslag från andra partier, så läggs dessa direkt på bordet vid onsdagens sammanträde i kommunstyrelsen. Den fortsatta budgetprocessen ska vi återkomma till. Det är fyra månader kvar till fullmäktiges beslut.

Dela den här sidan:

Kopiera länk