Debatten om ”Lärare och elever” – vad lärde vi oss?

Vi informerade här på hemsidan om en riksdagsdebatt kring utbildningsutskottets betänkande ”Lärare och elever”. I efterhand kan man se och höra hela debatten på riksdagens webb-TV, där finns även länken till snabbprotokollet för den som hellre läser utskriften från alla anföranden och replikskiften. Samtliga åtta riksdagspartier fanns på plats med företrädare som också är ledamot eller suppleant i utskottet. Fredrik Malm, L, hade första anförandet – hela debatten höll på i en timme och trettiofem minuter. Fredrik Malm företräder Liberalerna, han är utbildningsutskottets ordförande. Utbildningsminister Johan Pehrson och skolminister Lotta Edholm tillhör också Liberalerna. När Fredrik Malm hade läst färdigt sitt manuskript, ville Daniel Riazat från Vänsterpartiet ha besked i en fråga som Malm inte hade tagit upp: Varför kan en friskolekoncern som väljer att marknadsföra sina skolor som ”international school” anställa lärare utan krav på behörighet? Fredrik Malm inledde sin replik med: ”Daniel Riazats parti och mitt parti är olika partier. Liberalerna införde allmän rösträtt i Sverige. Det var ungefär samtidigt som Vänsterpartiet ville avskaffa rösträtten och införa proletariatets diktatur.”

Riksdagens andre vice talman under debatten var Julia Kronlid, SD. Hon kommenterade två talare: ”Jag vill upplysa ledamoten om att talartiden överskreds med över 50 procent.” Så kan det bli när man dels har förberett sitt eget anförande och dels i anförandet också är angelägen om att ta upp frågor, synpunkter och påståenden som andra ledamöter förde fram i talarstolen. Daniel Riazat, V, och Niels Paarup-Petersen, C, svalde tillsägelsen. Dagarna innan den här debatten hade Anna-Karin Hatt, Centerpartiets nya ledare, yttrat sig om skolfrågor. Och Daniel Riazat frågade: ”Sedan har jag lyssnat på den nya partiledaren, som har en bakgrund i en del organ som har drivit på för att friskolemarknaden ska fortsätta som vanligt. Jag har hört en del oroväckande uttalanden. Vill Niels Paarup-Petersen säga något mer utvecklande om huruvida svenska folket och Centerpartiets väljare har något att oroa sig för eller inte?”  Niels Paarup-Petersen svarade: ”Centerpartiets väljare och svenska folket kan alltid oroa sig för att Vänsterpartiet får makt. Det är en klassisk oro.” Och avslutade längre fram i sin replik: ”Vi ska göra systemförändringar. Det räcker inte med små kontroller, som till exempel statsministern ibland verkar tro. Jag och Daniel Riazat är överens om att det måste ske systemförändringar. Vi är bara inte helt överens om vilka.”

Men tillbaka till Fredrik Malm, L, och andra ledande utbildningspolitiker och statsråd från Liberalerna. Visst bestämmer Liberalerna när det gäller skolpolitik i Sverige. Men hur länge? Även efter det kommande riksdagsval? Här avslutningen på Niels Paarup Petersens, C, anförande: ”Jag vill avsluta med att säga att Liberalerna än en gång har haft en väldigt hög svansföring i den här debatten. Tyvärr har Liberalerna lika låg leverans i verkligheten som de har hög svansföring i debatten. Centerpartiet vill att den skola som anställer fler behöriga lärare ska få bättre betalt. I dag är det nämligen alldeles för enkelt att dra ned på kvaliteten för att göra vinst. Liberalerna säger nej. – Centerpartiet vill ha ett gemensamt och obligatoriskt skolval. Liberalerna säger nej. Eller, de säger att det inte blir av – trots att det rent av står i Tidöavtalet. – Centerpartiet vill att offentlighetsprincipen ska omfatta friskolor och har pressat regeringen att utreda det. Det ligger en utredning på Liberalernas bord sedan ett år tillbaka, och vi vet fortfarande inte vad som händer. – Centerpartiet vill ha en skolpeng som skiljer sig åt mellan friskolor och kommunala skolor, precis som ansvaret skiljer sig åt. Liberalerna har inte levererat det heller. – Centerpartiet föreslår som sagt att skolan tillförs 5 miljarder kronor. Liberalerna säger återigen nej. – Liberalerna pratar om att reglera lärarnas arbetstid medan en avtalsrörelse pågår. Men vill de betala? Nej, det vill de inte. – Liberalernas skolpolitik i verkligheten, där den gör skillnad, är icke-existerande. Ord ger inte fler lärare, inte mer resurser och inte fler godkända elever, fru talman. Det är det riktig politik som gör.”

”Faktum är att varenda läroplan sedan 1980 har lanserats av Liberalerna. Liberalerna var med och tog fram friskolereformen tillsammans med Centerpartiet. Liberalerna försvarade fram till i vintras ett betygssystem som i onödan slog ut hundratusentals elever i det här landet och som bidrar till både lärares och elevers dåliga mående. Än vet vi inte om det faktiskt kommer att bli annorlunda och i så fall när. Det vet vi inte. – Liberalerna har den senaste mandatperioden varit med och hindrat varenda reform av friskolesystemet. Man garanterade därmed att det gick att tälja guld, som Fredrik Malm själv sa i talarstolen. Att påstå någonting annat i riksdagens talarstol är inte klädsamt. Det är inte det. Centerpartiet har också varit där, men jag säger ju att det är så. Jag erkänner det, och vi har gjort förändringar.”

Dela den här sidan:

Kopiera länk