Budget 2024

En uppgift som inte kan lösas?

Det kan mycket väl vara så – uppgiften kan inte lösas. Dock måste ett beslut tas. Vi talar om kommunens budget 2024.

Låt oss ta det i tur och ordning. Den 22 februari i år klubbade ordförande Benny Augustsson, S, kommunstyrelsens beslut i ärendet ”Förslag till anvisningar budget 2024, ekonomisk plan 2025-2026”. Åtta ledamöter från S, C, KD, MP och V ställde sig bakom förslaget, sju ledamöter valde att inte delta i beslutet – det var M, L, MBP och SD.

Här är förslaget som blev beslutat, här en gemensam protokollsanteckning från M och L. MBP och inte heller SD lämnade något besked. 

Budgetberedningen sammanträder nu på nytt med början den 21 april. Beredningen ska ta fram ett underlag för en rad beslut som kulminerar i fullmäktiges avgörande budgetmöte 21 juni. 

Vad har hänt under tiden, vad händer fram till 21 juni? Här på hemmaplan var anvisningarna klara och tydliga. Alla förvaltningar, alla nämndernas presidier begrundar vad som står i ”ramanvisningar” från februari. ”Nämnderna lämnar sina budgetförslag, förslagen ska vara beslutade i nämnderna.” För att ingen kunde missförstå, beslutade hade markerats särskilt i texten. 

Och så sker nu denna vecka innan påsk och under två veckor efter påsk:

Vi får se hur ledamöterna från de nio partierna förhåller sig i nämnderna – biträder man enhälliga förslag, har man egna avvikande yrkanden eller låter man bli att föra fram en egen uppfattning?

Budgetberedningens möten fortsätter från 21 april till 10 maj, därefter sker ”samverkan” med de fackliga organisationerna följt av kommunstyrelsens behandling av förslaget 7 juni. 

Situationen 2023 är markant annorlunda än den varit under en rad av år. Då uttalade nämnderna förväntningar om att den centrala kommunledningen och i slutändan fullmäktige borde visa förståelse och bevilja begärda förstärkningar. Idag vet alla att man som tröst endast kommer att möta förståelse. Alla kommer nämligen att få höra samma budskap: Nej, tyvärr, kassan är tom! Håll ut! Kanske 2025, räkna hellre med 2026. 

SKR bekräftar bilden – med jämna mellanrum målas bilden upp för kommunerna och regionerna, i både chefsekonomen Annika Wallenskogs blogg och i alla cirkulären. Att hoppas på regeringens vårbudget som kommer 17 april eller att spekulera om statens budget för 2024 som läggs fram 20 september är inte att tänka på. Det räcker att lyssna på Henrik Harlitz, kommunalråd för M, som möte efter möte målar läget i allt mörkare färger, utan hopp att den egna regeringen förmår att leverera. 

Dela den här sidan:

Kopiera länk