Kommunfullmäktige

Fullmäktiges novembermöte

Nu den 17 november sammanträder fullmäktige digitalt. Det har fungerat överraskande bra även om det stundtals kan bli en seg föreställning. Den 15 december är det tänkt att 51 ledamöter ska träffas i samma sal.

Dagordningen är preliminär, numera kommer det alltid till ett antal ärenden i sista stund. 

Vänsterpartiets samtliga ledamöter och ersättare brukar ansluta sig hemifrån. Vår gruppledare James Bucci tillsammans med ledamöterna Monica Andersson, Stefan Kärvling, Marianne Ramm och Lutz Rininsland backas upp av ersättarna Eva Lindgren, Magnus Lilja och Eldbjörg Bryntesson.

På några punkter räknar vi med att Vänsterpartiets förtroendevalda anmäler sig på talarlistan. Några beslutsförslag behöver ändras för att vi ska kunna ställa oss bakom.

Ärende 8 gäller ett medborgarförslag att inte anlägga en GC-väg i ett litet skogsområde på Korseberg. Det låter som att det inte finns någon som idag vill följa detaljbanan och fixa denna GC-sträcken. Alla tycks förstå att den inte behövs, ändå skall medborgarförslaget avslås. Hurså? Jo, majoriteten i kommunstyrelsen tyckte att det räcker att säga ”vi bygger ingen GC nu” men vi ändrar inte detaljplanen, det kostar bara onödiga slantar för en sådan administrativ process.  Är det en bra idé? Nej! Vänsterpartiet litar inte riktigt på denna sortens underhandslöften.

Ärende 10 är en aning pinsam. Vänsterpartiets motion att nämndernas handlingar bör publiceras på kommunens anslagstavla innan sammanträden fick bifall förra året. Hur det blev med uppdraget att ordna detta redovisas nu. Beslutsförslaget ”förklarar uppdraget slutfört”. Fel! Så är det inte. Vi får se  om kommunledningens eller Vänsterpartiets motförslag får majoritet.

Ärende 16 är en interpellation till kommunstyrelsens ordförande. Vänsterpartiet anknyter till en annan motion där vi också fick bifall, enhälligt bifall. Nu kom ett tillfälle att se om det blev bättre. Men nej. Frågan och det skriftliga svaret visar att kommunstyrelsens ordförande inte alls delar vår uppfattning om hur det politiska arbetet kan förbättras. 

Nu kommer ett tredje medborgarförslag på tre månader, alla med syfte att Vänersborgs kommun skall erbjuda Västtrafiks Seniorkort 65+ i stället för nu gällande Seniorkort 75+. Uppenbarligen väljer kommunledningen att avvakta, man vill inte besluta om någon förändring nu. Vänsterpartiet har därför lämnat in en motion som visar klart och tydligt vad som gäller. Vill man inte ändra ”nu”, så kan en  ändring ske tidigast 2023.

Fullmäktiges sammanträde borde inte bli särskilt långt. Från klockan 18:00 kan man följa live-sändningen.

 

Dela den här sidan:

Kopiera länk