Gruppmöte

En trevlig överraskande nyhet

Kommunhusets sessionssal kommer att rivas under hösten. När en ny sal finns på plats är det ingen som vet. Det kan dröja ett år, det kan dröja fyra år. Samtal förs och något beslut måste komma innan årets slut.

Regionen väljer olika lokaler under tiden: Lindholmen i Göteborg i september, Skövde kulturhus i Vänersborg (???) i oktober och Alingsås i november. Dröjer det fyra år tills en ny sal finns i Vänersborg, då lär det vara för sent, då har regionfullmäktige hittat en egen fast lokal någon annanstans.

Vänersborgs kommunfullmäktige sammanträder i Festsalen i Folkets Hus, det har fungerat bra flera gånger och tycks bli en godtagbar lösning under en kortare och längre väntetid.

Nästa sammanträdet är onsdag 20 september, förmodligen är salen fylld till sista platsen. Det hänger ihop med ärende 5 på dagordningen.

Men innan dess får ledamöterna vara med om en nyhet: Interpellationer behandlas först under kvällen. Vänsterpartiet har föreslagit detta flera gånger för länge, länge sedan. Det blev aldrig någon ändring, interpellationer och frågor med aktuella spörsmål låg sist på kvällen, när alla började titta på klockan och ville gå hem. En lärdom? Säger vi det ofta så händer inget. Slutar vi fråga så får vi som vi ville.

Fyra interpellationer alltså i början:

  1. Vänsterpartiets fråga till kommunledning: Hur ser ni på avgiftsfri kollektivtrafik för skolungdomar under loven?
  2. Lena Eckerbom Wendel, gruppledare M, ställer en fråga om ansvaret för kommunens gymnasieungdomar som väljer utbildning i andra kommuner eller i friskolor. Om det blir något tillfredsställande svar är ovisst. Om någon inte riktigt lyckas att förstå frågan, så ska man inte misströsta, i alla fall är man inte ensam om upplevelsen.
  3. Vänsterpartiet vidtalar med skärpa att kommunledningen under hand har förändrat arbetsvillkoren för förtroendevalda. Vänsterpartiet, Sverigedemokraterna och Välfärdspartiet har anledning att protestera, förändringen har medfört att dessa tre partier mycket senare än de andra sex får tillgång till vilka ärenden som skall komma upp för beslut.
  4. Vänsterpartiet frågar socialnämndens ordförande hur man tänker använda en miljon kronor från ett tillfälligt kommunbidrag. Pengarna skulle ge kommunen möjlighet att fatta beslut som ger ensamkommande ungdomar bättre förutsättningar att komma tillrätta i sin utbildning och i den nya omgivningen i vår kommun.

Därefter kommer ärendet ”Integrationssamverkan inom Vänersborgs kommun”. Kurt Ragnvald Karlsson och Anders Strand från SD yrkade avslag i kommunstyrelsen, 11 av de andra 13 ledamöter i kommunstyrelsen yrkade bifall. Det finns en skriftlig reservation från SD-ledamöterna, dessutom annonserade Kurt Ragnvald Karlsson att han skulle förtydliga invändningarna från talarstolen i fullmäktige.

Ärende 6 gäller ”Program för Detaljplaner för Sanden, söder om Dalbobron”. Här finns en skriftlig reservation från Vänsterpartiet. Diskussionen lär dock inte ta lika mycket tid som i föregående ärende.

Därefter, från ärende 7 fram till 17 och eventuellt tillkommande mindre punkter, borde det gå undan.

Så välkommen till fullmäktige i Festsalen i Folkets Hus, mitt i stan, en onsdag kväll. Snart kommer den tid där alla lovar mycket för tiden efter nästa val, varför inte passa på att ta pulsen på partierna nu. Vi börjar ju precis det fjärde och sista år av den innevarande mandatperioden. Denna period fördelar sig mandaten på sätt som framgår på länken som finns på kommunens hemsida.

P.S. Vänsterpartiets förtroendevalda, medlemmar och andra med intresse för Vänsterpartiets lokala arbete samtalar om alla ärenden på sitt gruppmöte – välkommen dit.

Dela den här sidan:

Kopiera länk