Val 2014

Ord och inga visor – vem talar klarspråk?

Innan S-kongressen var sista raden i ett inlägg på vår hemsida: ”Om en vecka vet vi mer.” Men vi hade fel. Det som hände var att alla väsentliga diskussioner på kongressen fördes i det slutna rummet i ett flertal temagrupper. Det som var offentligt var handlingarna ”innan” och ”efter” förhandlingarna i grupperna. Det som sades offentligt var en mängd variationer på samma tema: ”Jag är nöjd med förslaget.” Många delegater uppgav i talarstolen att man kände stolthet över att kunna ge klara besked hem till partiföreningar och ut till väljarna. 

Det var ju synd att Sveriges Television behövde fördärva alltihop genom intervjun på Agenda med partiledaren Stefan Löfven. (Hela intervju finns kvar och kan ses i efterhand.)

Klartext talas dock på annat håll – i Svenska Dagbladet SvD finns på debattsidan en serie artiklar och inlägg som samlas under rubriken Brännpunkt.  

Här ett citat som talar klarspråk: ”Men vanligtvis kloka politiker och ledarskribenter tappar huvudet när de kommer till vinst i vården. Min ungdoms testuggande marxister har ersatts av testuggande marknadsfundamentalister och deras kackerlacksidéer.” 

Nyfiken? Läs då hela inlägget ”Sämre kvalitet i vård med vinster”. Författaren är Inge Axelsson, professor, överläkare, Mittuniversitetet och Östersunds sjukhus.

Dela den här sidan:

Kopiera länk