Det är kommunfullmäktige i Vänersborg det gäller …
Ordföranden i kommunfullmäktige, Annalena Levin, har upprepade gånger avbrutit ledamöter med hänvisning till ”…vi håller oss till ärendet och till frågor som avgörs här i fullmäktige.” En tillrättavisning som kändes märklig när anförandet avsåg något som har stor påverkan på vår kommun – även om, och det är lätt att se, det sker endast indirekt. Här på hemsidan har vi informerat om några av debattinläggen som kom i direkt anslutning till att den parlamentariska kommittén, med uppgift att se över det finanspolitiska ramverket, i förtid tillkännagav majoritetens slutsatser. Frågetecken kvarstår, varför S valde att enas med M, och indirekt hela Tidöalternativet, kring ett balansmål.
Påverkan på kommuner, på Vänersborg? Det kommer att framgå ofta och under en längre tid framöver. Möjligen redan på onsdag, när kommunfullmäktige godkänner delårsrapporten för tertial 1 och 2 2024, och sedan vid årsskiftet, när bokslutet görs och budgetprocessen inför 2026 rullar igång. Det står att hoppas att våra förtroendevalda har satt sig in i frågorna, att alla har gjort det, så att ingen behöver råka ut för nya tillsägelser.
Hjälp på vägen för att förstå att kommitténs ställningstagande påverkar regioner och kommuner i så hög grad under ett antal år framöver kommer också att erbjudas, finns redan nu. Dagens Arena publicerar idag en rapport från tankesmedjan Arena Idé: ”Det finanspolitiska ramverket – En skuggöversyn”. Dagens Arena är tydligt vid presentationen – ”Sverige behöver investera mycket mer” och ”Sverige behöver en ny och mer expansiv finanspolitik”. Rapporten belyser ”Kommunsektorn” på sida 48 ff, skriver om ”Förbättra kommunernas ekonomi” och ”Statlig upplåning för kommunala investeringar”.