Flexlinjen i fullmäktige

Fullmäktiges möte igår på kvällen

Vänersborgs kommun har flera anställda kommunikatörer. Därför förvånar det att inget rapporteras från gårdagens fullmäktigemöte på kommunens hemsida. Tidigare fanns samma kväll eller senast tidigt dagen därpå ”Fullmäktige i korthet”. Nu inväntar vi länken till inspelningen, fullmäktige läggs ut från början till slutet på kommunens plattform.

Det var ett långt möte från 18:00 till en bra bit efter 22:00. Vänsterpartiets fyra ledamöter bidrog till att kvällen blev sen, men bland 43 ärenden på dagordningen fanns flera punkter där vi hade förberett våra anföranden och yrkanden.

Redan ärendet 2 ”Svar på medborgarförslag om införande av anropsstyrd trafik med trafikformen Flexlinjen” var första tillfälle att försöka övertyga hela fullmäktige om ett bättre beslutsförslag än det som låg på bordet. Tanken var ju kort och gott ett avslag på medborgarförslaget. 

Utgångspunkten för Ida Hildingssons anförande var: ”Vänsterpartiets vision för framtiden är en utbyggd, tillgänglig och på sikt gratis kollektivtrafik som fungerar för alla oavsett plånbokens storlek, funktionsvariation eller bostadsort. Möjligheten att resa billigt och klimatsmart ska vara i fokus. För klimatets skull behöver det bli lättare, bättre och billigare att åka kollektivt. Kollektivtrafiken är ett effektivt och klimatsmart transportslag. Att människor i högre grad väljer klimatsmart kollektivtrafik hellre än bilen är viktigt för en effektiv klimatomställning.”

Brålandabon Christer Waldemarsson hade framfört sitt förslag i januari 2021, nu i september 2023 hade kommunstyrelsen funderat färdigt och fullmäktige skulle ta ställning. 

Ur Ida Hildingssons anförande: ”Förslaget är ett steg i rätt riktning. Detta är ett ärende som redan varit här i kommunfullmäktige och sedan gått på återremiss till ler nämnder och framförallt till de målgrupper som primärt skulle bli aktuella att använda trafikformen flexlinjen. Bland annat till kommunala pensionärsrådet och kommunala rådet för funktionshinderfrågor. Jag tycker det är synd att man inte har lyssnat mer på dem som primärt skulle nyttja trafikformen. Vad fyller det för funktion att inhämta synpunkter från invånare om vi som politiker inte är lyhörda inför det.”

I avslutning försäkrade Vänsterpartiets ledamot: 

”Det hade varit en utmärkt möjlighet att genom Christers förslag om flexlinjen både tillgängliggöra resande och deltagande i samhällslivet för fler, samtidigt som vi borde jobba vidare med att stärka och utveckla kollektivtrafiken i alla delar i kommunen. På landsbygd och glesbygd finns det andra alternativ såsom anropsstyrd trafik att utveckla. Västtrafik tillsammans med flera kommuner håller precis på att införa Bus on demand, vilket vore utmärkt även för Vänersborgs kommundelar utanför centrum att införa. Oavsett utgången kring det här medborgarförslaget avser vi att återkomma i frågan kring kollektivtrafiken på flera punkter.”

Hur blev resultatet? Medborgarförslaget avslogs – Ida Hildingsson kommer att lämna in en skriftlig reservation där hon formulerar varför Vänsterpartiet anser att medborgarförslaget skulle fått bifall.

Dela den här sidan:

Kopiera länk