S, V och MP är överens om högkostnadsskyddet
Riksdagen fattar nästa vecka torsdag beslut om Tidöregeringens förslag om ”uppdaterat högkostnadsskydd för läkemedel”. Socialutskottet har granskat förslaget och lagt fram sitt betänkande 2024/25:SoU27 som är underlaget för hela riksdagens kommande beslut. Protesterna mot regeringens förslag har varit många. Men nej, Tidöpartierna står enade bakom förslaget. Centerpartiet har varit helt tyst. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet enades i utskottet om texten till två reservationer som dessa tre partier gemensamt står för.
Regeringens lagförslag, punkt 1. Vi anser att förslaget till riksdagsbeslut under punkt 1 borde ha följande lydelse: Riksdagen avslår regeringens förslag. Ställningstagande: ”Vi är kritiska mot regeringens hantering av uppdateringen av högkostnadsskyddet för läkemedel. Förslaget är enligt vår mening inte genomtänkt och riskerar att slå hårt mot pensionärer med låg inkomst, personer med kroniska sjukdomar och personer med en funktionsnedsättning. Höjningen sker i en tid då de svenska hushållen är extremt pressade av en ekonomisk kris som regeringen vägrar att hantera på något annat sätt än att förvärra klyftorna i samhället. För människor med sjukpenning, sjukersättning eller aktivitetsersättning innebär detta en oproportionerligt stor belastning. Det är redan i dag många som har svårt att få ekonomin att gå ihop, och att ytterligare öka deras kostnader för livsviktig medicin är både orättvist och ohållbart. Vi anser därför att riksdagen bör avslå propositionen.”
Konsekvenser av förslaget, punkt 2 (S, V, MP): Vi anser att förslaget till riksdagsbeslut under punkt 2 borde ha följande lydelse: Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i reservationen och tillkännager detta för regeringen. Ställningstagande: ”Regeringens förslag kommer att ha långtgående konsekvenser för de personer och grupper som är i störst behov av högkostnadsskyddet. Trots detta har regeringen inte presenterat någon konsekvensanalys av förslaget, något som både Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, Sveriges Kommuner och Regioner och Sveriges läkarförbund m.fl. har pekat på. Det är oacceptabelt att fatta beslut om en så viktig del av vårdsystemet utan att noggrant analysera hur olika grupper påverkas. En lägsta nivå för att rätta till det vore att göra en konsekvensanalys i efterhand av hur höjningen av egenavgiften påverkar olika patientgruppers ekonomi och hälsa samt av hur den påverkar sjukvårdens kostnader.”
