Antagningen till gymnasieskolan

Antagningen till gymnasieskolan kan beskrivas olika

Lokaltidningen TTELA valde rubriken ;”Lista: Här är gymnasieskolorna med högst antagningspoäng”. Den som läste tidningen i pappersform eller på hemsidan sökte förgäves efter informationen som utlovades: ”Nedan följer en lista över de tre programmen på vardera skola med längst reservköer.” Kan man öppna ovanstående länk så kommer man åt informationen. 

Antagningen till gymnasieskolan ligger i Fyrbodal på en central antagningsenhet – tidningen redovisar dock bara en del, nämligen det som gäller Trollhättan och Vänersborg. Gymnasieutbildning förbereder för vidare studier eller för att kvalificera sig direkt för yrkesarbete. Arbetsmarknaden för ungdomar begränsar sig inte till våra två kommuner.

Den som önskar skaffa sig en mera omfattande beskrivning av antagningen kan med fördel ta del av informationen i en rapport över ”Slutantagning 2024” från Fyrbodals antagningskansli. 

Där finns flera diagram som belyser andra viktiga aspekter:

  • Fördelning av antagna på samtliga nationella program  
  • Hur är fördelningen mellan yrkesprogram och högskoleförberedande program?
  • Hur är fördelningen av erbjudna platser och av antagna elever mellan kommunala skolor och friskolor?
  • Hur är fördelningen av antagna för varje program avseende kön?
  • I vilka kommuner och i vilka skolor i Fyrbodal studerar hur många årskurs 1-elever till hösten?

Och fler uppgifter: En av tio ungdomar börjar utbildningen utanför Fyrbodal och nästan en av tio ungdomar folkbokförd utanför Fyrbodal kommer hit. Av stort intresse för ungdomar som går i grundskolans högstadium är uppgifter om antal antagna, antal antagna i 1:a hand och antalet platser per program.

Den sista uppgiften är av stort intresse för ungdomar som går i grundskolans högstadium. Dimensionering och planering av gymnasial utbildning från och med 2025 måste ske med beaktande av ett riksdagsbeslut. Framöver skall elevernas önskemål ta ett steg tillbaka, regionens arbetsmarknad skall spela större roll för vilka nationella program som skall erbjudas nästkommande årskullar.  MEN – det är endast kommunala skolor som skall beakta detta, friskolor är framgent fortsatt oförhindrade att erbjuda enligt egen planering. Värre än så, om kommunala skolor i enlighet med statens påbud minskar antalet platser på högskoleförberedande program så kan friskolorna ta hand om besvikna sökande genom att utöka sitt utbud. 

Dela den här sidan:

Kopiera länk