Vårbudgetmotioner på gång

Vårbudgetmotioner berättar om vägen

15 april lade regeringen Tidöpartiernas två ekonomiska propositioner på riksdagens bord. Riksdagsdebatten samma dag gav inte fog för stora rubriker. 

Två veckor senare är det dags för de fyra oppositionspartierna att presentera sina vårbudgetmotioner. Sista dag är tisdag, sedan lämnas motionerna till riksdagens finansutskott. Efter utskottets beredning kommer först i mitten av juni ett betänkande som är underlag för debatt och beslut 18 juni.

För alla fyra partier S, V, C och MP är det tillfälle att visa upp egna prioriteringar, samtidigt som alla är medvetna om att en övergripande fråga söker efter svar: När och hur presenteras ett alternativ till Tidöpartierna? 

Omröstningar i riksdagen visar på en mycket tunn majoritet med en skillnad på två eller tre röster. Så är fallet när S, V, C och MP är överens om ett yrkande. Gruppledarna för Tidöpartierna måste verkligen anstränga sig så att ingen från M, L, KD och SD trycker på fel knapp. 

Och frågan är ju – är denna enighet för fyra partier i opposition något som växer sig starkare? 

Mer om detta får vi veta när budgetmotionerna blir tillgängliga i början av veckan. Det kommer att finnas profilfrågor, sakpolitiska utfästelser som enskilda partier gör. Och det kommer att finnas mycket snarlika besked i andra betydelsefulla frågor på ett antal områden. 

P.S. Snart är det 1 Maj – öppna länken och se hur du kan fira i Vänersborg. 

Dela den här sidan:

Kopiera länk