offentlighetsprincipen i fristående skolor

L och KD röstade emot ett tillkännagivande

Det blev en längre debatt kring betänkandet ”Övergripande skolfrågor”. Ett antal anföranden och ett flertal replikskiften gällde ”offentlighetsprincipen”.  

S, V, C och MP hade gemensamt undertecknat reservation #43 ”Offentlighetsprincipen i fristående skolor” med följande text: ”Att friskolor inte omfattas av offentlighetsprincipen är orimligt. Offentlighetsprincipen är en central del i den svenska demokratin och rättsordningen och bör omfatta alla skolor. Den innebär bl.a. att allmänheten och medierna har rätt till insyn i och tillgång till information om statens och kommunernas verksamhet. Skolan är en samhällsbärande verksamhet och något av det viktigaste vi har i svensk välfärd. Därför är det också helt avgörande att
svenska folket ska ha rätt och möjligheter att eftersöka och ta del av information om hur offentliga medel används vare sig det handlar om kommunala skolor eller friskolor. Att uppgifter om hur en skola drivs betraktas som affärshemligheter innebär att det i praktiken är omöjligt för föräldrar och elever att göra välgrundade val. Det utgör inte en bra grund för ett seriöst skolväsen.
Både förhållanden och missförhållanden måste kunna granskas i offentlig verksamhet, även om den är privat bedriven. Detta är helt avgörande för att det ska gå att stärka välfärden i framtiden. Att vissa friskolor skulle vara små och därför ha svårt att hantera offentlighetsprincipen håller inte som argument. Det finns små skolor med kommunala huvudmän som redan i dag lyder under
offentlighetsprincipen. Och statliga myndigheter som är mindre än de minsta friskolorna omfattas även de av offentlighetsprincipen. Insynen och transparensen måste öka, och därför vill vi att offentlighetsprincipen även ska
omfatta alla friskolor.
Regeringen bör vidta åtgärder enligt vad som anförts ovan.” 

Fredrik Malm, L, och Mathias Bengtsson, KD, försäkrade att deras partier kommer att rösta för regeringens lagförslag när ett sådant läggs på riksdagens bord. Båda hänvisar dock till ”sedvanligt parlamentariskt arbete”, det vill säga att utredningen  ”Offentlighetsprincipen eller insynslag”  skickas ut på remiss och därefter landar i en proposition från regeringen.  

En reservation i ett utskottsbetänkande är inget lagförslag, självfallet inte. Reservationen föreslår ett tillkännagivande från riksdagen om inriktningen av ett förslag hur offentlighetsprincipen borde ge insyn i friskolornas verksamhet. Fredrik Malm och Mathias Bengtsson ville inte bifalla ett sådant tillkännagivande. 

När riksdagen röstade biföll 152 ledamöter från S, V, C och MP reservationen, dock avslogs reservationen med 154 röster från SD, M, L och KD.

P.S. Snart är det 1 Maj – öppna länken och se hur du kan fira i Vänersborg. 

Dela den här sidan:

Kopiera länk