Seniorkortet

Beslut om nya seniorkortet kommer snart

Sökorden ”seniorkort” eller ”Västtrafik” på denna hemsida visar att Vänsterpartiets lokalförening har följt utvecklingen mycket uppmärksamt. Runt 30 inlägg genom åren – och i grunden alltid med samma tanke

”Nio medborgarförslag och en motion har ett gemensamt önskemål och yrkande: Vänersborgs kommun ska erbjuda invånare 65 år och äldre avgiftsfria seniorbiljetter för resor med Västtrafik, såväl buss som tåg. I Vänersborg gäller 75 och äldre. ”

Vår motion har inte stått ensam – medborgarförslagen har god förankring: Uttalanden från pensionärsföreningarna har varit tydligt inriktade mot samma mål, att förändra till 65+.

Nu är vi snart framme vid ett avgörande. Regionens infrastruktur- och kollektivtrafiknämnd har i slutet på oktober fattat ett beslut – här länken till kallelsen med texten för beslutsförslaget ”Ny utformning av Västtrafiks seniorerbjudande” och tre bilagor. Uppdraget gick till Västtrafiks styrelse att kontakta regionens 49 kommuner och att presentera erbjudandet med olika alternativ. 

Den handling som kom till Vänersborg betraktas på kommunkansliet som arbetsmaterial varför vi som ett parti i opposition och utan tillgång till ledningens underlag får avvakta dagen när beslutsförslaget har manglats fram från ärendeberedningen till arbetsutskottet och till kommunstyrelsen.

Så här mycket förstår vi. Nu, när det gamla avtalet är uppsagt, måste ett nytt avtal skrivas. Ska det gälla från 1 juli 2024 eller tidigare? Om det nya avtalet ökar kommunens kostnader, rekommenderas att avtalet startar vid halvårsskiftet.

Sedan återstår bara en fråga: 75+ som hittills? Eller 65+ som det talades länge om? Eller 70+ som är ett tredje alternativ?

När kommunstyrelsen yttrade sig 7 juni 2023 i remissomgången så fanns en majoritet för en formulering som inte fick Vänsterpartiets stöd – det framgår av vår ledamots yrkande och reservation.

Än har vi i Vänsterpartiet inte tillgång till det underlag som kommunledningen hanterar just nu. Tidigast vid kommunstyrelsen i slutet på januari och kommunfullmäktige i början av februari är handlingarna offentliga. 

Vi vet att Vänsterpartiets företrädare inte kommer att avvika från förslaget att gå från avgiftsfria resor med Västtrafik från nuvarande 75+ till 65+ i nästa avtal. Vår inriktning är i grunden att en övergång från det kolossala bilåkandet till kollektivtrafik, cyklandet och gåendet är önskvärd och nödvändig av en mängd anledningar. Avgiftsfria resor för äldre och för barn och skolungdomar finns med i våra tankar. Täta och pålitliga turer enligt tidtabell med tåg och buss underlättar, stegvis minskande kostnader för resebiljetter för alla bidrar till att övertyga fler om att en bra kollektivtrafik tillhör framtiden.

Dela den här sidan:

Kopiera länk