Statens budget

Nya budgetbeslut på löpande band

Inte här i kommunen dock. Kommunfullmäktige fattade budgetbeslutet för 2024 redan 20 juni, innan sommarpausen. Sedan dess har det hänt mycket, ovanligt mycket och som ett undantag ser det nu så ut att det kommer att beslutas om en tilläggsbudget vid sammanträdet den 13 december. 

”På löpande band” syftar till statens budget och en utdragen serie av riksdagsbeslut. Den 29 november röstade Tidöpartierna genom regeringens budgetproposition. Där togs ”Rambeslutet” – budgeten i sin helhet med anvisningar om vilka belopp som skulle delas ut till samtliga 27 utgiftsområden.

Fördelningen finjusteras under december i riksdagens olika utskott och återkommer till riksdagens kammare i form av 27 olika betänkanden. Efter sedvanligt debatt följer omröstningar, överraskningar förekommer knappast, allt är redan förutbestämt  genom beslutet 29 november.

Oppositionspartierna S, V, C och MP har synpunkter som för det mesta avviker från SD-regeringens proposition. Men rambeslutet förhindrar att dessa förslag ännu en gång kan föras fram i form av yrkanden. Därmed kan partierna inte heller bifoga reservationer. Istället skrivs ”särskilda yttranden” om egna tankar och förslag, om sådant ”som skulle varit bättre” men som inte längre är aktuellt att föra fram för 2024.

Här två texter som visar hur Vänsterpartiet argumenterar. Tony Haddou hänvisar i yttrandet i betänkandet 2023/24:SfU4 ”Utgiftsområde Migration” att Vänsterpartiet ”sammantaget anvisar för 2024 242 mnkr mer än regeringen”. I övrigt här ett särskilt yttrande på två sidor.

Vasiliki Tsouplaki noterar i betänkandet 2023/24:KU1 för utgiftsområde 17 ”Kultur, medier, trossamfund och fritid” att Vänsterpartiet för detta område hade velat anvisa sammantaget 2 174 mnkr mer än regeringen. Hennes särskilda yttrande är på fem läsvärda sidor. 

För vår lokalförening är dessa texter från Vänsterpartiets riksdagsledamöterna av värde, här sammanfattas i kronor och ören vilka andra tankar som finns. Statens budget påverkar ju direkt och indirekt förutsättningar för kommun- och regionpolitiker i hela landet. 

S, C och MP har också tillgång till egna yttranden, medan situationen är helt annorlunda för M, KD och L – det finns en text, budgetpropositionen, som utgör dessa tre partiers utfästelser. Att SD i själva verket tycks ha dikterat texter och satt beloppen i kolumnerna, det tar inte bort ansvaret från regeringen. Däremot har SD glidit fram elegant – man anger tonen för regeringen men kan svära sig fri från ansvar när det skulle behövas. Så smart! 

Dela den här sidan:

Kopiera länk