Kommunala och fristående gymnasieskolor

Läser skolministern vår lokala hemsida?

Gårdagens inlägg om gymnasieskolor med kommunal eller fristående huvudman avslutades så här: ”Kommunala skolor är redan i underläge när det gäller finansieringen. Det som nu sker förstärker skillnaden, friskolor mår bra, kommunala skolor riskerar att ”förblöda”. Är det nu som en ansvarig skolminister inser behovet att göra något på riktigt? Lotta Edholm har flera gånger låtit förstå att hon mycket väl uppfattar att något inte stämmer. Men det räcker inte.

Nej, inlägget skrevs redan tisdagkväll och publicerades tidigt på onsdag. Vi hade då inte läst dagens, torsdagens, DN som redan på första sidan skriver: ”Regeringen vill ändra reglerna för skolpengen”. Inne i tidningen lyder rubriken på en helsidas artikel: ”Ersättningen till friskolor ska göras om i grunden”. 

DN skriver: ”Ersättningen till friskolorna, det vill säga skolpengen som varje elev tar med sig till den skola den väljer, har länge kritiserats för att slå orättvis mot de elever som går i de kommunala skolorna.

Den förra regeringen gjorde ett försök att sänka ersättningen till friskolorna. Men de borgerliga partierna och SD röstade ned förslaget. 
Nu gör den nya regeringen ett nytt försök att förändra systemet – men med ett radikalt annorlunda förslag.
DN skriver utförligt om bakgrunden till ett utredningsdirektiv som antagligen publiceras fredag på regeringens hemsida. Det lär bli spännande att läsa detaljerna i direktivet – vi kommer att lägga länken som ett PS längst ner på sidan.
Här faktarutan som DN bifogar artikeln: 
FAKTA: SKOLPENG
Systemet med skolpengen har kritiserats hårt från många håll under flera decennier. För att det är så stora skillnader mellan kommuner – och mellan kommunala och fristående skolor.
Det är också svårt att förstå hur beräkningarna gått till och hur ­mycket en kommun väljer att satsa på sina skolbarn jämfört med en ­annan. I vissa fall skiljer det så mycket som 70 000 kronor per elev och år mellan två kommuner.
Nu vill regeringen införa en ­nationell skolpengsnorm. Det betyder att staten ska räkna ut en ­miniminivå, ett golv, som de fri­stående, och de kommunala ­skolorna, ska få från kommunen.
På så sätt ska beräkningen av skolpengen för de kommunala och fristående skolorna separeras.
Källa: Utbildningsdepartementet
P.S.: Pressträff fredag 3 november

Dela den här sidan:

Kopiera länk