artikel

Om en vecka ordnas en särskild debatt

Vänsterpartiet begärde en särskild debatt om situationen i Israel och Palestina – idag kom beskedet att debatten ordnas nästa vecka fredag, 27 oktober med start 09:00.

I onsdags ordnades en manifestation för fred och folkrätt på Mynttorget som angränsar till riksdagen. Håkan Svenneling  talade för Vänsterpartiet. 

”Det kändes i hjärtat i morse. Så där tung som det känts alldeles för ofta den senaste tiden. Ännu en push-notis om att civila har skjutits, bombats och dödats. Grymheten i samtiden är svår att ta in. Attacker på civila i Sderot i Israel, bomber över skolor i Gaza, automateld mot fotbollssupportrar i Bryssel och dödsskjutningar mot mammor och pappor i Sverige.
 
Varför kan vi inte leva i en fredligare värld?
Varför ska oskyldiga dödas av våld och hat?
Bara solidaritet kan vara svaret på våldet och hatet.
Solidaritet med de civila israeler som dödats i den fruktansvärda attacken av Hamas. Jag besökte själv Sderot för några år sedan. Alla hem i Sderot har ett eget skyddsrum, lekplatserna har långa maskar som fungerar som skydd. Och busshållplatserna har förstärkt tak för att skydda mot bomberna.
Solidaritet med alla de palestinier som lever under decennielånga ockupationen och nu dödas av bomber från den besinningslösa israeliska krigsmakten. I ett Gaza som ingen hjälpsändning kan komma in i och samtidigt ingen får lämna. Gaza är ett utomhusfängelse för ett fängslat palestinskt folk. Det har varit ett fängelse länge. Larmrapport på larmrapport har kommit om situationen i Gaza, men omvärlden har tittat bort. Nu går det inte längre att titta bort.”

Dela den här sidan:

Kopiera länk