artikel

Från gårdagens budgetdebatt i riksdagen

”Debatten med anledning av budgetpropositionens avlämnande” kan i efterhand ses på riksdagens webb-tv. Där finns även länken till snabbprotokollet. Debatten varade i 2½ timme och av protokollet framkommer att de åtta deltagarna tillsammans hade 64 anföranden. 

Finansminister Elisabeth Svantesson (M), Oscar Sjöstedt (SD), Hans Eklund (KD) och Cecilia Rönn (L) hade tillgång till budgetpropositionens huvuddokument, finansplanen, och till texten i samtliga 27 utgiftsområden. Debattdeltagarna Mikael Damberg (S), Ali Esbati (V), Martin Ådahl (C) och Jamine Alm Ericson (MP) hade tillgång till hela budgetpropositionen under någon timme innan debattens början.

Men visst, inte mindre är 64 pressmeddelanden från regeringskansliet hade i förväg under tre veckor informerat om sådant som regeringen ville berätta om, allra mest om ”satsningar”. Att oppositionens företrädare möjligtvis inriktade sig  mest på det som regeringen inte ville informera om  överraskar inte.

Ali Esbati och Vänsterpartiet var väl förberedda, det framgår av det första anförandet som börjar på sidan 6 i protokollet – anförande 4 på webb-tv. Som företrädare för ett oppositionsparti hade han 10 minuter talartid. 

Efter inledningen med nyckelorden nedskärningsbudget, ojämlikhet och uteblivna klimatbesked fortsatte Ali Esbati: 

”Allt det här gör att Sverige alltmer blir ett land på efterkälken, både i förhållande till det existentiellt avgörande globala klimatarbetet och när det gäller att placera vår ekonomi, vår industri och våra företag i en bättre position när världen ofrånkomligen förändras. Det är en politik mer präglad av ett slags pojkrumsaktig efterfeststämning än av viljan att resonera, agera och ta ansvar.

Herr talman! Den nedskärningsbudget som läggs fram för välfärdens tjänster beskrivs på regeringens hemsida under rubriken ”Kraftiga tillskott till välfärden i höstbudgeten” med påståendet att regeringen vill förbättra de ekonomiska förutsättningarna för kommuner och regioner. Men regeringen skjuter bara till 10 av de 28 miljarder som kommuner och regioner hade behövt för att hålla verksamheten på ungefär samma redan hårt pressade nivå. Det är sådana här pr-dominerade spinn som försvårar det demokratiska samtalet i sig.”

Anförandet 52 i webb-tv och på sidan 20 i protokollet är Ali Esbatis slutanförande. Innan dess fanns replikskiften dels med Elisabeth Svantesson (14 och 16 på sida 13) och Oscar Sjöstedt (40 och 42 på sida 18).

Om två veckor lämnar fyra oppositionspartier in var sin motion som innehåller partiernas ”skuggbudgetar”. Under oktober och november är samtliga förslag i riksdagens utskott, debatt och beslut följer därefter i riksdagens kammare.

Dela den här sidan:

Kopiera länk