Vänersborg besvarar en remiss

Uppgiven respons från kommunstyrelsen

22 januari berättade vi här på Vänsterpartiets lokala hemsida om en anmodan från Justitiedepartementet att Vänersborgs kommun skulle delta i en remiss på en statlig utredning  ”Vägar till ett tryggare samhälle, Kraftsamling för barn och unga” (SOU 2022:67). 

Betänkandets texter handlar om det brottsförebyggande arbete med fokus på barn och unga. I avsnitt 5.2 Förmåga att upptäcka barn och unga i riskzon för att involveras i gängkriminalitet och i avsnitt  5.3 Förmåga att initiera tidiga, träffsäkra och förtroendeskapande insatser  är utredningen inne på frågor om hur den kommunala nivån skolan och förskolan och socialtjänsten kan medverka. I en remiss är departementet angeläget om att inhämta lokal erfarenhet och önskar få synpunkter på utredningens förslag.

Vänsterpartiets ledamöter efterlyste i slutet på januari och en gång till i slutet på februari i såväl kommunstyrelsen som socialnämnden besked från förvaltningschefen resp ordföranden om hur remissarbetet skulle göras. Något svar kom inte, vår fråga visade att man inte kände till denna begäran om remiss. 

28 februari kom en fråga från kommunkansliet till barn- och utbildningsförvaltningen och till socialförvaltningen om man ville lämna synpunkter på en text som var ett utkast till ett remissyttrande. Svar senast 2 mars! Med endast två dagars varsel avböjde båda förvaltningar att yttra sig.

Utkastet bytte rubrik – ett förslag till yttrande lades fram i kommunstyrelsens arbetsutskott den 13 mars som lämnade det vidare till kommunstyrelsen 29 mars. Där begärde ingen att yttra sig, kommunstyrelsen beslutade att avge yttrande enligt bilaga. Punkt.

I god tid i vart fall, den 28 april var annars sista dagen. 

5 april kom ett pressmeddelande på regeringens hemsida:  ”Asylsökande ska bo i statliga boenden och delta i samhällsintroduktion”. Samtidigt med ett annat meddelande: ”Remiss av SOU 2022:64 En ny ordning för asylsökandes boende”. [Länken till utredningen är här.]

Japp, en av 73 remissinstanser är Vänersborgs kommun. Remissvaren ska ha kommit in till Justitie­departe­mentet senast den 30 juni 2023.

Visserligen finns mycket kunskap om asylsökandes boende i kommunkansliets korridor, men återigen borde ovan nämnda förvaltningar ha mycket erfarenhet och tankar. Kan tänkas även kultur- och fritidsförvaltningen. Och bakom alla förvaltningar finns det förtroendevalda politiker. Inte att glömma civilsamhället i Vänersborg med Röda Korset i spetsen. 

En statlig utredning har som uppgift att inom ramen för direktiven presentera underlag och förslag, allsidigt, korrekt  och – vågar man säga det – neutralt eller objektivt. När remisserna  har samlats in sker ett arbete på justitiedepartementet under ledning av statsrådet Maria Malmer Stenergard.  Vid presskonferenser brukar migrationsministern oftast ha någon SD-politiker bredvid sid. Ja, det är politik det handlar om, asylsökandes boende är i första hand en av flera viktiga förutsättningar för en lyckad integration, i andra hand ett medel att fördjupa en strävan att förstärka vi och de-tänkandet”.

Vem yttrar sig denna gång? Vem ta fram underlag till vår kommuns svar till regeringen? Återigen någon sida från ett skrivbord i kommunkansliets korridor?

Dela den här sidan:

Kopiera länk