Flyktingpolitik

Flyktingpolitik – vem bestämmer?

Sällan en pressträff där migrationsminister Maria Malmer Stenergard ensam får uttala sig om regeringens politik. Antingen är det  Sverige­demo­kraternas vice parti­ledare Henrik Vinge som hon framträder med eller också är det i sällskap med Sverigedemokraternas migrationspolitiske talesperson Ludvig Aspling.

Maria Malmer Stenergard invaldes i riksdagen 2014. Vad gällde 2014?

Under valrörelsen 2014 höll dåvarande statsministern Fredrik Reinfeldt sitt ”Öppna era hjärtan”-tal till svenska folket. Han menade att landet måste förbereda sig på att ta emot flyktingar från krigsområden. 

– Nu vädjar jag till svenska folket om tålamod, om att öppna era hjärtan för att se människor i stark stress med hot mot det egna livet som flyr, flyr mot Europa, flyr mot frihet, flyr mot bättre förhållanden, sa Reinfeldt till åhörarna på Norrmalmstorg. 

Vänsterpartiet har behållit sin grundläggande uppfattning:

Människor på flykt behöver få skydd, därför vill vi försvara asylrätten. Sverige ska inte vara ett land som splittrar familjer. Vi vill bygga ett starkt samhälle med robust välfärd och politik för full sysselsättning. Det är så man löser samhällsproblemen, inte genom att urholka asylrätten.

Läs mer på Vänsterpartiets centrala hemsida om ”Flyktingpolitik” – och öppna några dokument i anslutning till artikeln.

Dela den här sidan:

Kopiera länk