Är Vänsterpartiets förtroendevalda aktiva?
Svaret på rubrikens fråga är ”Ja, det kan inte förnekas.” Andra svarar kanske: ”Nja, framförallt är de jobbiga!” Vilket för det mesta torde vara samma sak.
När nämnderna sammanträder så har alla ledamöter en vecka i förväg fått en kallelse med en dagordning och med handlingar som skall läsas in inför mötet.
Nämndens ordförande förfogar över dagordningen. Om en ledamot vid sammanträdet begär att ta upp en punkt som inte fanns med i planeringen, så är allt som oftast beskedet att frågan kan tas upp en månad senare.
Vänsterpartiets ledamöter har lärt sig att förebygga – vi anmäler till presidiet och till förvaltningsledningen i förväg att vi begär information vid kommande möte.
Här ett exempel från socialnämnden, vår skrivelse till ordförande Dan Nyberg och förvaltningschef Karin Hallberg:
Inför socialnämndens möte 2022-08-25
Idag läggs väl sista handen på kallelsen till nämndens första sammanträde efter sommarpausen.
Vi har några önskemål om information, mycket möjligt att våra punkter redan finns med i planeringen.
- ”Bostad först” – visserligen inget som socialen ensam ansvarar för, men vi har väl en nyckelroll: 1 september är sista dag för en ansökan om medel från ett särskilt statsbidrag- har vår kommun kommit tillräckligt långt för att vilja lämna in en ansökan?
- 1 september är också sista dagen för att för andra gången söka statsbidraget för arbetet med att minska antalet timanställda till förmån för att öka antalet tillsvidareanställda – har vi i år bättre förutsättningar att vår ansökan beviljas och medel tilldelas vår kommun?
- Vid beslutet kring revideringen av riktlinjer för färdtjänsten (december 2021) gav nämnden förvaltningen i uppdrag att utreda Vänsterpartiets yrkanden inför nästa revidering – kommer ett sådant beslutsärende att finnas med vid nämndens möte 15 december 2022?
- Regelverket för försörjningsstödet baseras på en indexuppräkning som sker en gång varje år. Inför 2022 skedde en uppräkning med 1,6% som gäller året ut. Inflationen ligger nu på en väsentligt högre nivå än det som gällde vid tidpunkten för den senaste förändringen av index. Sannolikt har det uppkommit en närmast ohållbar situation för enskilda och för familjer som beviljas försörjningsstöd – hur hanteras detta?
Ida Hildingsson och Lutz Rininsland 2022-08-17 Vänsterpartiets ledamot och ersättare i socialnämnden
Några kommentarer:
”Bostad först” – i september 2021 ställde sig samtliga ledamöter från alla partier bakom en motion från KD som yrkade ”att införa bostad först som norm i kommunens hemlöshetsarbete”. Vi följde upp motionen sedan dess. Den 1 september 2022 är sista dagen att söka ett statsbidrag för arbete med ”Bostad först”. Därav vår fråga i socialnämnden.
Andra gången kommunen kan söka ett prestationsbaserat statsbidrag för att komma vidare med att fler i äldreomsorgens personal går från timanställning till en fast anställning. Första gången sökte Vänersborg men fick inte ett öre. Uddevalla fick 43 miljoner och Trollhättan 67 miljoner.
Färdtjänsten – i december 2021 fattade nämnden beslut om förändringar i riktlinjerna för färdtjänsten. Vänsterpartiets yrkanden ”i sak” ville ha annan lydelse i besluten. Ordförandens hantering av ärendet var märkvärdigt, våra yrkanden skulle först utredas och därefter behandlas vid nästa revidering.
Försörjningsstöd – ingen kan ha missat att inflationen gör att allt blir dyrare. Den som har socialbidrag drabbas sannolikt än hårdare. Socialsekreteraren använder sig vid uträkningen av bidragsbelopp av en schablon som räknades upp för hela 2022 med 1,6% jämfört med 2021. Inflationen överstiger dessa 1,6% – försörjningsstödet följer inte med.
Vi hoppas på besked kring dessa frågor nästa vecka.