artikel

Priset betalas av de arbetslösa

Dagens Arenas ledare idag har rubriken ”Nya hinder hotar för arbetslösa”. 

Å ena sidan: ”Det ljusnar på arbetsmarknaden. I januari i år var arbetslösheten 7,3 procent enligt Arbetsförmedlingen – en minskning med 1,5 procentenheter på ett år. Efterfrågan på arbetskraft är mycket hög och nära 165 000 lediga jobb anmäldes under januari i år. Det är mer 71 000 fler för ett år sedan.”

Å andra sidan: ”Men utmaningarna är stora – inte minst det faktum att hälften av de 370 000 arbetslösa är långtidsarbetslösa och därmed står långt från arbetsmarknaden. En annan är den pågående förändringen av Arbetsförmedlingen som förutom färre kontor och minskad personal i praktiken innebär att privata företag tar över mycket av ansvaret att få arbetslösa i jobb eller utbildning. Det sker genom matchningstjänsten Kundval rusta och matcha, Krom som den kallas. Krom infördes på försök för nära två år sedan men är nu i gång i princip hela landet.”

Det är KROM som gäller i Vänersborg. Arbetsförmedlingen har inget kontor i Vänersborg. På servicekontoret i Vänersborg hänvisas sökande till digitala tjänster – och till AF-kontoret i Trollhättan. I övrigt: Söker man efter vad KROM har att erbjuda, så kan den arbetssökande dyka ner i en uppsjö av tjusiga hemsidor, alla med löften att bara den bästa servicen är gott nog. 

På kommunens hemsida lyder informationen:

  • Arbetslöshet

  • Om du blir arbetslös är det viktigt att du skriver in dig på Arbetsförmedlingens hemsida med hjälp av bank-id.
  • Kommunens Arbetsmarknadsenhet samarbetar med Arbetsförmedlingen kring målgruppen som uppbär försörjningsstöd.

I handlingarna inför socialnämndens möte kommande vecka syns att antalet familjer som är aktuella för försörjningsstöd är konstant högt. ”I Vänersborg ligger arbetslösheten högre än i riket totalt och är oförändrad jämfört med föregående år vid samma tidpunkt. Arbetslösheten bland utrikesfödda ligger på 27 % som kan jämföras med rikets 17,8 % och även ungdomsarbetslösheten är högre i Vänersborg än i riket totalt.

Också i Vänersborg är långtidsarbetslösheten det som bekymrar mest.

Läs ”Detta är avgörande mot långtidsarbetslösheten”; ”Arbetslösheten har blivit alltmer tudelad. Hälften av de 370 000 arbetslösa är långtidsarbetslösa. Av dem har cirka 100 000 varit arbetslösa i över två år. Förhållandet blixtbelyser att det behövs olika typer av insatser. Personer som nyligen blivit arbetslösa behöver ett sorts stöd, de som står långt från arbetsmarknaden ett annat.”

Vänsterpartiets Ali Esbati riktade den 3 december en interpellation till arbetsmarknadsminister Eva Nordmark. När debatten skulle äga rum 21 januari fick Ali Esbati hålla sig hemma i karantän. Den 18 februari var det dags – men ministern blev skyldig svaret på frågorna. 

Ta del av debatten ”Reformeringen av arbetsförmedlingen” i efterhand på riksdagens webb-TV. 

Varför får avvecklingen av arbetsförmedlingen fortsätta? 

Ledaren i Dagens Arena avslutar:

”Fungerar inte det som nu pågår har den krångliga förändringsresan varit förgäves. Priset betalas då av de arbetslösa.”

Dela den här sidan:

Kopiera länk