Ett projekt, ja – vad säger kommunal om helhetsbilden?
För tre, fyra år sedan var protesterna livliga i Vänersborg. ”Smart bemanning” skulle införas i socialförvaltningens äldreomsorg.
Debatten är inte längre lika högljudd. Från Trollhättan kommer insändare efter insändare i den lokala tidningen TTELA. Inte från Vänersborg. Är skillnaden så stor? Eller står förklaringen att hitta i tidningens beslut att antalet sidorna och texter skall fördelas mer än ojämnt mellan de två stora kommunerna i upptagningsområdet?
Hur som helst, i slutet på oktober presenterades för socialnämnden projektrapporten ”Hållbara schema i hemtjänsten”. ”Hållbara schema i hemtjänsten” är ett pilotprojekt i Brålanda och Frändefors som pågår sedan mars 2021 och löper under ett år.
Presentationen var övertygande, det mesta går åt rätt håll.
Men så fanns fortfarande minnet kvar av flera stora öppna frågor från ”proteståren”…
Några av Vänsterpartiets ledamöter från socialnämnden och barn- och utbildningsnämnden träffade idag Kommunal. Hur beskriver fackliga företrädare bilden?
Det blev ett mycket bra samtal och vi fick den information vi sökte. Personalen på de boendeverksamheter som inte innefattas av projektet är fortfarande missnöjda med underbemanning, nattvila och hur heltidsnormen påverkar schemaläggningen. För att nämna några områden.
Lika lite som en fluga gör hela sommaren, så kan slutsatsen från projektet bli att allt står rätt till.
När socialnämnden träffas nästa vecka ska vi be om en förklaring från socialchefen och svar på två konkreta frågor:
Vilka förutsättningar finns och vad behövs för att ett lyckat projekt under ett år kan bli modell och förebild för hela verksamheten i äldreomsorgen, i hemtjänsten och på särskilda boenden?
Om den statliga satsningen på en förstärkning – eller ska vi säga, en upprättelse – av äldreomsorgen inte permanentas och byggs ut vidare, vad händer då med projektet och hur kan andra enheter komma med?