Budget 2019

Svart på vitt

Om en vecka röstar kommunfullmäktige om MRP 2019-2021. Mål- och resursplanen är i första hand en anvisning för 2019 som riktar sig till nämnder och förvaltningar. ”Så här mycket ställer vi till ert förfogande ….”

Innan budgetberedningen, kommunstyrelsen och nu slutligen kommunfullmäktige mejslar fram ett beslut, hade förvaltningar och nämnder tillfälle att berätta vilka behov som finns för 2019.

I september och oktober kom dessa underlag. Vid den tidpunkten var alla medvetna om att utdelningen aldrig skulle kunna ske i enlighet med förväntningarna. Det skulle behövas en mix av kostnadsbegränsning och tillkommande intäkter.

Kommunledningen S+C+MP var tuff – budskapet var i stort sett att inga medel skulle skjutas till. Men kommunledningen är en minoritet, i kommunstyrelsen 7 av 15 och i kommunfullmäktige 20 av 51. Det fanns ju tre andra förslag också.

Tja, det fanns.

Igår diariefördes ett nytt förslag – S+C+MP kompromissade med M+L+KD. Nu finns ett förslag som samlar 35 av 51 ledamöter i fullmäktige.

Då återstår frågan: På vilket sätt tillgodoser kompromissen förvaltningarnas anspråk och nämndernas beslut?

Barn- och utbildningsnämnden anmälde ett behov om något över 30 miljoner, kultur- och fritidsnämnden  1 miljon och socialnämnden  36,5 miljoner.

Om en vecka fattas beslutet – gott om tid att leta efter svaren. Hur mycket beviljas? Vad kommer att hända när nästintill inget beviljas?

Barn- och utbildningsnämndens katalog med åtgärdsförslag och konsekvensbeskrivningar

Kultur- och fritidsnämndens katalog med åtgärdsförslag och konsekvensbeskrivningar

Socialnämndens katalog med åtgärdsförslag och konsekvensbeskrivningar

Dela den här sidan:

Kopiera länk