Ensamkommande

Det borde inte vara möjligt

En stor grupp av ensamkommande ungdomar på Restad Gård har hamnat i ett kaos av lagtexter, domslut och paragrafer utan att någon ansvarig tycks vilja öppna dörren för en väg ut.

I onsdags i förra veckan var det kommunfullmäktige i Vänersborg. Vänsterpartiet hade ställt en fråga som besvarades av Bo Carlsson, C, som är kommunledningens 2:e vice-ordförande i kommunstyrelsen.

Ett kort text kring frågan fanns här på hemsidan 4 september och dagen efter, på kvällen efter fullmäktige, skrev vi hur vi uppfattade svaret.

Idag tisdag hade direktionen i Kunskapsförbundet Väst sitt möte. Förbundsdirektör Johan Olofsson berättade om samrådet med ägarkommunerna som gällde andra frågor om utbildning för ungdomar som hade fått uppehållstillstånd och där det fanns olika bud om staten eller kommunen skulle ansvara för kostnader samt om utbildningen skulle ordnas på ungdomsskolan eller i vuxenutbildningen.

Sedan kom Johan Olofsson in på en ”ny fråga” som blivit aktuell. Han beskrev kort – javisst, det var gruppen som hade strandat på Restad, utom de ”fyra sista” i personnumret, i Ingenmanslandets väntrum, med förhoppningen om att juristerna i migrationsöverdomstolen ska komma till ett beslut. Ungdomarna hoppas att de åtminstone ska få bryta tristessen med att få gå i skolan!

Det blev en längre diskussion, presidiet skulle förhöra sig med kommunalråden i ägarsamrådet 20 september, därefter kunde ett beslut tas vid direktionens sammanträde i oktober. Fast egentligen borde ju allt förankras i förbundets, ja, även i kommunernas budgetbeslut i november. Så visst, det fanns en insikt om att frågan tycktes bråttom!

Det blev inte bättre av att ett inlägg i debatten gick ut på att egentligen borde ju inte direktionen ta denna fråga till kommunerna, utan den rätta ordningen skulle ha varit att de två kommunerna, framförallt Vänersborg med tanke på det stora antalet ungdomar på Restad, skulle ha initierat frågan och vänt sig till direktionen. Men ingen hade gjort detta!

Vad var det egentligen Bo Carlsson, C, sade i fullmäktige?

Här en utskrift från ljudinspelningen:

”Kommunledningen har i högsta grad klart för sig vad frågan gäller.

Jag personligen haft kontakt med personer på Kunskapsförbundet som kommer och hantera den här frågan och se om det är möjligt rent praktiskt, utrymmesmässigt och personellt. Och där var svaret ja.

Och om vi tittar på våra samverkande partier så diskuterade vi den frågan igår och vi är klara över att det här måste hanteras både snabbt och skyndsamt.

Och i det svaret som jag ger nu (och som jag inte ska och inte får göra *) handlar det om att kontakta vår samarbetspartner Trollhättans kommun. Sedan är frågan en fråga för Kunskapsförbundet – men Kunskapsförbundet inser jag behöver ha en viss känsla för att man klarar ut ekonomin runt det här. Och jag säger att vi bland de styrande partierna förstår vikten och värdet i det här och vikten av värdet av en snabb hantering.”

[Markeringen * – här anspelas på att frågan ställdes till ordföranden]

 

Nej, det borde inte vara möjligt. Var det ett missförstånd av någon någonstans?

Dela den här sidan:

Kopiera länk