Gruppmöte

December – ingen rast och ingen ro

Kommunstyrelsen 20 december avslutar två, tre hektiska veckor. Förtroendevalda i alla nämnder och i kommunfullmäktige är kallade till sammanträden med mängder av viktiga frågor. Då gäller det att behålla överblicken och att informera varandra. Vänsterpartiets gruppmöten samlar alla representanter från kommunfullmäktige, nämnder och styrelser. Men också medlemmar utan uppdrag brukar komma till gruppmöte. Där kan kommande beslut påverkas, där ska alla alternativa förslag prövas.

Nästa gruppmöte är på tisdag 5 december med start 18:00 i Vänsterpartiets lokal på Kronogatan 31.

Kommunfullmäktiges ärendelista 13 december kommer att nagelfaras:

Revidering av förskoleutredningen och skolutredningen 2017

Inser kommunfullmäktige utredningarnas budskap? Lokaler behövs, inte någon gång i framtiden utan nu, snarast möjligt. Finns det beredskap att förbereda ytterligare ett tungt investeringsbeslut i nästkommande Mål- och resursplan? Vilka uppdrag ska ges till vem, hur ska samordningen ordnas mellan nämnderna?

Kunskapsförbundet Väst Delårsrapport januari – augusti 2017

Mål- och resursplanen berättar hur man vill hantera verksamheten för att uppnå målen. Årsbokslut och två delårsrapporter ger löpande information hur man faktiskt lyckas med sin målsättning. Allt går hand i hand.  Delårsrapporten är inget tillfälle att stanna upp och glädjas. Nästa utmaning väntar redan runt hörnet. Ett tema borde vara hur medlemskommunerna Trollhättan och Vänersborg vill ställa sig till finansieringen av vuxenutbildningen. Förbundet kan konstatera att behovet att ta fram nya utbildningsplatser är enormt, många vuxna känner sig svikna.

Tillfälligt kommunbidrag för ensamkommande unga

Ett ärende som väcktes av Vänsterpartiet i socialnämnden och som kommer att återgå dit. I kommunstyrelsen bedömde vi det som slöseri med energi att föra en diskussion i sak, det är stängda dörrar där, det ger ingenting. Läs gärna vår reservation, då förstår ni att diskussionen i kommunfullmäktige är det som nu kommer att ske.

Begäran om utökad borgensram för Vänersborgsbostäder 

I kommunstyrelsen ville SD veta om det inte var på tiden att ”sätta en gräns”. Morgan Larsson, som har gett sitt Välfärdsparti det nya namnet Medborgarpartiet, ställer nog samma fråga.

Antagande av biblioteksplan 2017-2020 för Vänersborgs kommun 

I december 2016 skickade kultur- och fritidsnämnden biblioteksplanen för antagande till kommunfullmäktige. Visst kan man tala om ”grus i maskineriet” när det tar ett helt år att komma till ett beslut i fullmäktige.

Antagande av Översiktsplan 2017 i Vänersborgs kommun

Arbetet med översiktsplanen har pågått sedan fyra-fem år tillbaka. Nu är vi framme! Moderaterna har fortfarande tankar om att föreslå en del förändringar ”i sista stund”. Det är samma invändningar som M har haft under i stort sett hela processen. Nu är inte längre L och KD med på tåget, dessutom vill nog ingen riskera att sänka hela förslaget och att på nytt behöva ställa ut underlaget. ”Chicken race” på gång med andra ord.

Fastställande av taxa för rengöring (sotning) och brandskyddskontroll

Ett typiskt överkurs-ärende där många ledamöter hoppas på att någon annan har satt sig in i frågorna och anvisar rätt väg till rätt beslut. Lite hjälp finns dock att hämta i presentationen som kommunstyrelsen såg förra veckan.

Interpellation till kommunstyrelsens ordförande om stundande budgetsamtal – nya utmaningar

Interpellationer och frågor är något som alerta oppositionspolitiker använder sig av för att rikta strålkastarljuset på viktiga frågor som ligger utanför den vanliga beslutsprocessen. Här kan kommunledningen uppmanas att ta ställning. Fast interpellationer leder inte fram till något beslut. Men det förekommer inte så sällan att frågan följs upp genom en motion som avslutas med ett konkret yrkande.

Gruppmötet på tisdag tar också en titt på ärendelistorna som ligger på nämndernas bord. Det som känns extra bra är att fler medlemmar utan uppdrag kommer till våra möten. Ett tecken på att vår valberedning har väckt åtskilliga som kan tänka sig en aktivare framtid framöver, under valåret 2018 och sedan under mandatperioden fram till 2022.

En intern vadslagning pågår: Är det gruppmötet på tisdag eller är det Vänsterpartiets JULMYS två veckor senare som samlar flest deltagare?

Dela den här sidan:

Kopiera länk