artikel

Handlingar behöver läsas ordentligt

Vänsterpartiet marknadsför sig på bokmärken som ligger vid utlåningsdisken i alla bibliotek i Vänersborg: Det är alltid bra att vara påläst!

Då gäller det att leva upp till uttalandet – våra förtroendevalda känner av pressen. Sitter man, som vi oftast gör, med bara en representant i nämnderna, då kan man inte förlita sig på att någon annan vet allt om alla handlingar, då måste man själv kämpa sig genom utskicket.

På torsdag sammanträder socialnämnden. Kallelsen och (nästan) alla handlingar ligger på kommunens hemsida, tillgängligt för alla som önskar ta en titt på beslutsunderlaget. Ett tiotal ärenden och lagom lite att läsa, bara 100 sidor denna gången.

Här några tankar kring tre punkter.

Den första är ”Månadsuppföljning januari 2017 Nyckeltal”. En imponerande mängd statistik presenteras, många jämförelser över tiden, tänkt att visa på trender, eventuella brister, ökande belastning på enskilda enheter. Det går inte att låta bli att tänka på hur mycket tid det måste ta att dokumentera allt, att sammanställa och att presentera hela detta underlag. Självfallet är det viktig för verksamheten att bevaka hur uppdragen utförs, om man behöver ändra och rätta till, eventuellt förstärka, söka samarbete, överväga en mindre eller större omorganisation. Men det är ju uppdraget som chefen och arbetslaget alltid har, att vara vaken och medvetet reflektera över sitt arbete och resultat. Nämndens ledamöter är ju lekmän, vilka slutsatser orkar man dra när det digra underlaget presenteras månad för månad. Vi borde någon gång initiera en debatt, det är dags att tänka om. Att visa tillit till de anställdas profession. Visst behöver politiker veta om det funkar, och om det inte gör det, vilka förslag de anställda vill föra fram. Det handlar egentligen om att ställa sig frågan om det inte är hög tid att göra upp med NPM – new public management. Ska det ske så måste rörelsen komma nerifrån, och inte bara från sjukvårdsanställda som protesterar mot landstingspolitikernas klåfingrighet, lärarfolket som vill att deras egna fackliga organisationer börjar prata klartext, nej, det kan mycket väl också ske i den lilla kommunala nämnden.

Den andra gäller att Vänersborg nu har återtagit en entreprenad i Brålanda som under 5+2+2 år har legat hos Carema och senare Vardaga. Vänsterpartiet agerade två gånger, den andra förlängningen med de sista två åren lyckades vi inte att stoppa, men sedan blev det ett beslut om återtagande, med en rösts övervikt vid voteringen för två år sedan. Sedan 1 februari är det kommunen som sköter verksamheten. Nämnden får därför för sista gången den årliga ”Verksamhetsberättelse 2016 för Vardaga Äldreomsorg AB” för kännedom. Skulle verksamheten alltid har varit på den nivån som den var de sista åren, är det fullt möjligt att beslutet skulle tagit en annan vändning. Här avslutningen av rapporten: ”​Det har varit ett händelserikt år i positiv mening och vi är tacksamma för vårt samarbete med Vänersborgs kommun och alla andra samarbetspartners. Nu har vi gått in i 2017 och om någon vecka lämnar vi över driften av verksamheten till Vänersborgs kommun. Vi önskar verksamheten lycka till och att ni även fortsättningsvis fortsätter sträva att ständigt bli bättre utifrån prioritering av kundernas nöjdhet. Att verksamheten systematiskt fortsätter att identifiera förbättringsområden på ett konstruktivt sätt och på så sätt också finner åtgärder för genomförande av förbättringar av verksamheten. Vi på Vardaga önskar Vänersborgs kommun lycka till i den fortsatta driften av verksamheten i Brålanda.”  Snyggt och schysst formulerat, det uppskattas. Samtidigt en utmaning, men visst ska kommunen kunna leva upp till alla förväntningar. Vi anställer också fler personal på enheten, en första åtgärd och säkerligen efterlängtad av alla anställda som nu följer med från Vardaga till åter en kommunal anställning.

[En liten parentes bara – ”kunder”? Kunder? För alla som har svårt med terminologin, ett lästips.]

Och så den tredje punkten, en mycket viktig handling för alla ledamöter. Snart är vi framme till att strida om vilken verksamhet som skall få vilken del av kommunens begränsade resurser. Då gäller det att veta hur det ligger till i vår nämnds verklighet. På torsdag godkänner socialnämnden ”verksamhetsberättelse med statistikbilaga för 2016 och överlämnar den till kommunstyrelsen”. För att godkänna något bör man ha läst på, det är alltid bra att vara påläst”.

Dela den här sidan:

Kopiera länk