artikel

JA till Vänersborg och NEJ till ARENAN

Ja till Vänersborg nej till Arenan
Inte lätt att stå ensam. Det känns tryggare att dela samma uppfattning med flera andra. Så också i politiken. Men i frågan om Arenan hade jag i kommunstyrelsen inget val. Jag var ensam om att säja nej.

På onsdag ska kommunfullmäktige besluta. De flesta jag har talat med säger: "det är inte möjligt att detta ska bli verklighet, ni är inte kloka". Jag gör inte anspråk på att vara klokast. Men jag vägrar att säga ja efter allt jag har fått veta sedan utredningen blev offentlig.
Projektledningen håller dörren öppen för en kostnadsökning under de närmaste två åren som gör att närmare 200 miljoner kronor inte kan uteslutas. Utredningen innehåller alla uppgifter som visar att så kan bli fallet.
Överhettad arbetsmarknad, preliminära kalkyler, inga djupare handlingar, ett fåtal prisuppgifter, ränteläget och osäkerheten om sponsorpengar. Det handlar om behovet att låna stora mängder med pengar, det handlar om årliga driftskostnader som ligger på minst 11 miljoner, kanske så högt som 15 miljoner kronor.
Arenan kommer i praktiken att vara bandyhall, annan användning är undantagen. Is ska finnas augusti-maj, under den tiden ska temperaturen hållas på 8-9 grader. Den som vill använda hallen ändå, behöver ett golv. Att äga eget golv kostar minst fem miljoner extra – och kräver extra förvaringsutrymme på 300 kvadratmeter. Ska vi bara hyra golvet med enorma transporter som följd?
Såvitt jag vet har alla andra idrottsföreningar sagt nej till användning av Arenan när man föreslår golv på del av hallen. Sedan väntar jag fortfarande på att någon på begriplig svenska förklarar för mig vilket intresse näringslivet har i Arenan.
Jag är uppvuxen utan kunskap om bandy. Men jag visar ärlig respekt för andras intressen och åsikter – inom vissa gränser. Det var länge sedan det gick att spela bandy fritt på vintern på naturis. När det nu knappt går att garantera konstfrusen is ens under "vintern" då är min slutsats en radikalt annan.
Jag vägrar satsa jättestora summor från den kommunala kassan på konstgjord andning för någonting som har spelat ut sin roll. Det måste finnas ett liv utan bandy året runt.
Min övertygelse är att dessa pengar behövs för undervisning och utbildning av unga och vuxna i vår kommun. Vård och omsorg av äldre utsatta människor står inför stora utmaningar framöver.

Lutz Rininsland (v)

Dela den här sidan:

Kopiera länk