artikel

Stefan Kärvlings tredje inlägg i debatten

I Dalsland finns det många skolor. Väldigt många skolor. 6 skolor. Det beror inte på att det bor väldigt mycket folk i Dalsland. Det beror på att skolorna är små.

DALSLAND

I Dalsland finns det många skolor. Väldigt många skolor. 6 skolor. Det beror inte på att det bor väldigt mycket folk i Dalsland. Det beror på att skolorna är små. I en skola går det 15 elever. Har man så små skolor så blir det många skolor. Det blir många kvadratmeter per elev. Väldigt många. Antagligen har dalslandseleverna flest kvadratmeter per person.

Det är dyrt att ha så många skolor. Men skälen till att de små skolorna finns kvar i Dalsland är inte ekonomiska utan pedagogiska och sociala. Så trots ett vikande elevunderlag är det viktigt att de är kvar. Varför det? Jo, alla delar i kommunen skall hållas levande, skolan ska vara en samlingspunkt i området, eleven ska inte ha lång och farlig skolväg, i mindre skolor kan eleverna trivas och känna trygghet, förutsättningarna för samverkan med hemmen stärks av den lokala förankringen osv.

Det är tunga skäl. Dom väger tyngre än de ekonomiska. Men enligt majoriteten gäller dom bara i Dalsland. När det gäller skolor i centrum, när det gäller Huvudnäs, då gäller dom inte. Varför då? Rent förnuftsmässigt borde de ju göra det.

För visst ska väl Centrum hållas levande? Inte ska väl eleverna ha lång och farlig skolväg bara för att de bor i själva stan? Visst ska väl elever i stan också känna trygghet och trivsel i en mindre skola? Visst ska väl centrala stan få dra fördel av en lokal förankring?

Men det tycker inte S+C+KD. Det som gäller på landsbygden i Dalsland gäller inte i centrum. Det kanske är detta, Bosse Carlsson och Marianne Karlsson, som kallas "bondförnuft"?

 

 

Dela den här sidan:

Kopiera länk