Vänsterpartiet Vänersborg

Nej, något samtal blev det inte än

Valutgången i Vänersborg gjorde väl nästan ingen glad. Efter två mandatperioder med föga framgångsrika ”regeringar” i minoritet och en lång rad av voteringar var det många som längtade efter annat.  Tänk om man kunde samtala ordentligt.  Möjligtvis samsas om en plattform som angav den gemensamma inriktningen. Ägna kraft åt att lösa väsentliga frågor istället för att leta efter något som kunde drivas till meningslösa voteringar.

Efter valdagen var det två frågor som borde lösas parallellt. ”Vem med vem?” är den ena, budgetförslaget för i första hand 2019  och en ekonomisk planering för perioden fram till 2021 är den andra.

Vänsterpartiet hade vid grupp- och medlemsmöten sökt efter lösningar. Vi lämnade ett utkast till budget till budgetberedningen där vi visade på vår beredskap att söka samförstånd och kompromisser.

Vi konstaterade: ”När vi blickar tillbaka på budgetarbetet under denna mandatperiod, kan vi inte komma ifrån att kommunens ekonomiska läge idag är mera pressat än vid något tidigare tillfälle. Detta gäller i första hand nämndernas läge såsom det kommer till uttryck i delårsrapporten per augusti, där helårsprognosen pekar på stora underskott. Det avser också nämndernas äskanden för kommande år som inte alls kan tillgodoses av centrala ramanvisningar. Slutligen, mer än något år tidigare, är behovet att finansiera investeringar i nya kommunala lokaler, även att ordna ombyggnad och tillbyggnad i befintliga lokaler enormt stort.”

Vi såg framför oss att ”… avvägningar behöver göras, gapet mellan tillgångar och kostnader måste hanteras. Det kan ske genom en förstärkning av våra intäkter, men det behövs också ytterligare press på våra nämnder att bearbeta underskott i sin verksamhet.”

Vi avslutade vårt utkast med att påminna om hur det har varit under mandatperioden, två gånger förlorade kommunledningen omröstningen, tredje gången gjorde man upp med Vänsterpartiet. ”Vår beredskap nu är lika stor som den har varit 2015, 2016 och 2017. Tre år i rad har Vänsterpartiets synpunkter beaktats i förslagen som slutligen blev kommunfullmäktiges beslut.”

Men budgetberednings avslutande möte blev en antiklimax. Det blev inga samtal, inte med oss, inte med andra.

Nu får vi avvakta vilket underlag kommunstyrelsens ordförande har för avsikt att lägga på kommunstyrelsens bord vid det extrainsatta mötet onsdag 31 oktober.

Dela den här sidan:

Kopiera länk