Jonas Sjöstedt

Men vem ska regera då? Jonas Sjöstedt frågar och svarar

Vänsterpartiet går till val på en tydlig politik för jämlikhet. Vi pratar om vår egen politik. När jag är ute talar jag om alla de fina reformer som kommit till tack vare oss, från mer stöd till ensamstående föräldrar till satsningar på vården och CSN-lån för körkort. Men mest talar jag om vad vi vill göra, en politik för att bygga lägenheter som man har råd att bo i, ett högkostnadsskydd som gör att alla har råd att laga sina tänder och en röd skatteväxling som gör Sverige mer rättvist. Jag talar om klimatet, feminism och jämlikhet. Om att vinsterna i välfärden måste bort och om att stoppa neddragningar på LSS och sjukförsäkringen. Väljarna ska veta var de har oss i vänstern. Jag talar mindre om andra partier och nästan inget om det politiska spelet. Så tänker jag fortsätta fram till valet.
Självklart ger vi också besked om vem vi vill ska styra Sverige. För att få ett mer jämlikt samhälle är det viktigt att inte borgare eller sverigedemokrater får makten över regeringen och statsbudgeten. Vi vill ha en vänsterregering och vi är beredda att regera om politiken är den rätta. Vi kan också tänka oss att som idag samarbeta om budgeten med en rödgrön regering om vi får igenom bra politik. Vi kan förhandla även med borgerliga partier i sakfrågor om vi får igenom bra saker. En stark vänster är den enda garantin för att politiken inte kantrar åt höger.
Det finns de som tror att det största partiet i riksdagen får bilda regering, så är det inte. Det är den regeringsbildare som har störst stöd i riksdagen som får göra det. För mig är det självklart att det blir Stefan Löfven om de tre rödgröna partierna är större än de borgerliga partierna i riksdagen. En röst på Vänsterpartiet är därför lika effektiv som en röst på S om man vill att Löfven, inte Kristersson, ska få bilda regering. Skillnaden mellan oss är istället att vi i V helst ser en regering utan borgerliga partier medan S helst vill regera högerut. Ett starkt V är avgörande för att S inte går högerut.
Moderaterna är beredda att ta makten med stöd av SD även om de borgerliga partierna är mindre än de rödgröna. Det skulle ge SD ett enormt inflytande och ett gyllene förhandlingsläge där de kan pressa moderaterna i varje fråga. En kombination av SDs råa rasism och Ms iskalla högerpolitik är det sista vi vill se drabba vårt fina land. C och L säger att de inte vill göra sig beroende av SD på det viset. Vad Jan Björklund faktiskt gör i ett sådant läge avgörs nog av dagsformen, men jag tror att man kan lita på att Annie Lööf inte sätter sig i en regering som är helt beroende av SD. Men, och det är viktigt, genom att lägga ner sina röster kan C och L släppa fram en sådan regering utan att själva delta i den. Det vore lika illa, och de ger inga klara besked i frågan, det är mycket oroande. En röst på något av de borgerliga partierna kan därför innebära att ge SD direkt makt över svensk politik.
Det går bra för Vänsterpartiet nu. En ordentlig valframgång för vänstern skulle ändra den politiska debatten och samhällsklimatet. Rasism och högerpolitik skulle få mindre utrymme i politiken och i vardagen. Blir vi tillräckligt starka så måste Löfven på ett eller annat sätt förhandla med oss om han blir statsminister. Det gäller även om han, mot förmodan, skulle få med sig C eller L i regeringen. Då är Vänsterpartiet garanten för vänsterpolitik, och den kommer att behövas.
Vi har visat att vi inte svajar när det blåser. Vi har visat att vi har en tydlig inriktning för jämlikhet på vår politik. Vi har visat att vi kan förhandla, ta ansvar och styra även i en komplicerad parlamentarisk situation. Det är ett sådant parti som måste bli starkt i valet.
Rösta på Vänsterpartiet!

Dela den här sidan:

Kopiera länk