Ensamkommande barn och unga

Ensamkommande – kan vi verkligen inte bättre?

Kan en domstol underkänna riksdagens lagstiftning? Uppenbarligen ja. Akademiska diskussioner om vad som ankommer på vem! Det kan hålla på åtskilliga veckor till. Vem bryr sig under tiden om ungdomarna som striden gäller? Vilken upplösning väntar?

Här några texter från tidningarnas bevakning:

Dagens Nyheter berättade i fredags ”Ytterligare en domstol slår ned på gymnasielagen” och citerar i huvudsak från ett pressmeddelande från förvaltningsrätten i Stockholm.

Samma dag bifogade Aftonbladet till sin artikel ”Ännu en domstol underkänner gymnasielagen” några faktarutor som kan ge stöd att förstå något så när vad som pågår.

Men ungdomarna då? Om en månad tar det svenska sommarlovet slut, det är dags att påbörja studierna. Finns det en rimlig chans att den krångliga gymnasielagen kan gälla och kan göra det möjligt att ungdomarna får stanna och studera?

Det finns en skrift som den kan läsa som vill veta hur det är att sväva i ovisshet, att leva på hoppet och att känna maktlöshet och förtvivlan. Det är Barnrättsbyrån som har sammanfattat texterna i rapporten ”Sveket” (ladda ner pdf).

Ingressen är: ”Sveket är en rapport som kartlägger hur
Sverige sedan hösten 2015 systematiskt nedmonterat många av de lagar och skyddssystem som påverkar unga ensamkommande. I rapporten berättar våra ungdomar om sina erfarenheter av vad som har hänt sedan de kom till Sverige och myndighetspersoner från bl a polisen, socialtjänsten och Migrationsverket intervjuas. Rapporten fokuserar på den extrema utsatthet som kommit att bli ett
resultat av de senaste årens signalpolitik.

Dela den här sidan:

Kopiera länk