Insändare

Alla kan inte vara elit och framgångsrika

Har någon hört talas om mannen som klädde av sig naken och gick ut på stan med motivering att han redan fått blotta sin integritet inför all den personal som strömmar igenom hemtjänst, assistans och handläggare. Så är det för många som behöver hjälp inom LSS.
Det känns som att det nålsögat har blivit trängre och trängre att ta sig igenom.
Det senaste är att blinda och gravt hörselskadade ska behöva redovisa sina inköp inför en myndighet. De har nu en schablonsumma om 2500 kronor i månaden för de merkostnader som uppstår när de inte själva inte kan ta del av de priser som du och jag ser som självklara. Vi jämför priser, tar del av mängdrabatter eller andra val vi medvetet gör dagligen när vi handlar.
Vi uppmuntrar med rätta att alla ska kunna leva ett så självständigt liv som möjligt. Detta blir ett steg tillbaka. Inte så stort kanske många tycker. Men om vi själva behöver redovisa allt vi gör i livet eller de val vi gjort, vad hade vi tyckt om det?
Hur många av er ”normala” har behövt besöka arbetsförmedlingen, försäkringskassan eller skattekontoret här i Vänersborg. De samsas om en lokal. Sittplatser för de som väntar är nästan obefintligt. När du får ”hjälp” av respektive myndighet ska du redogöra för ditt ärende offentligt. De har övergått till någon typ av mingelverksamhet. Vid ett ståbord avhandlas föräldra¬försäkring, hjälp med olika ansökningar/intyg eller varför du överhuvudtaget inte har ett jobb att gå till.
Hur mycket har inte avhandlats inför obehöriga bara för att vi tvingats fösas ihop som en boskapshord utan möjlighet till avskildhet.
Sakta, sakta förskjuts gränserna om vad som är rimligt, längre och längre bort från anständigheten. Vi behöver inte ett kallare samhälle, vi behöver ett mänskligare samhälle. Ett samhälle som tar till vara på de resurser vi innevånare faktiskt utgör. Utifrån egen förmåga. Vi är alla lika olika på ett eller annat sätt och det borde vi vara glada över. Alla kan inte vara elit eller högpresterande. Alla kan inte heller vara framgångsrika och kostnadseffektiva.
Samhället behöver inte fler som plockar ut oskäliga övervinster på bekostnad av andra. Det behövs heller inte fler som flyttar sina pengar utomlands på bekostnad av välfärden. Vi behöver medmänsklighet, omsorg och empati.
Kate Giaever
Vänsterpartiet Vänersborg

[Insändare i lokaltidningen TTELA 2018-04-04]

Dela den här sidan:

Kopiera länk