Arena Vänersborg

Politiken – veckan har minst sex dagar

På lördag öppnas foajén i Arenan för alla som vill fira att det är 374 år sedan Vänersborg fick stadsrättigheter. Politiker från alla nio partier har blivit tilldelade var sina pass om tjugo minuter – välkommen till politikersoffan. Vill du träffa Marianne Ramm och Stefan Kärvling ”på soffan” gäller det att hänga på låset. Vänsterpartiet först! Alltså, 10.00 – 10.20.

Marianne och Stefan, säkerligen ytterligare en handfull förtroendevalda från Vänsterpartiet, dröjer sig säkert också kvar efter den tilldelade korta stunden. Någonstans i vimlet ….

Marianne Ramm förde partiets talan i onsdags, när vi försökte få till stånd en återremiss i ärendet om nedläggningen av återstående servicehus. När våra medlemmar uppmanade oss att stanna till, att tydligare betänka konsekvenserna och att efterlysa bättre alternativ axlade vi uppdraget i fullmäktige. Vi lyckades dock inte, en majoritet biföll den nya planen och nu kommer avvecklingen att påbörjas omgående.

Lokaltidningen TTELA berättade idag om ärendet under rubriken ”Nu börjar stängningen av serviceboenden” – en liknande längre version fanns redan i torsdags i tidningens nätupplaga med rubriken ”Oenighet om serviceboenden”.

Tänkt om – Marianne Ramm (V) började med att peka på att hon och partiets andra representant i socialnämnden och kommunstyrelsen, Lutz Rininsland, varit delaktiga i besluten om avveckling.

– Efter det har vi haft möjlighet att diskutera och samtala med våra medlemmar. Och vi har tänkt om.

Det var hon som yrkade på återremissen för att göra en konsekvensbeskrivning av vad avvecklingen skulle innebära. En utvärdering av den tidigare nedläggningen av Kastanjen och Runnarebo skulle också ingå.” 

”Lutz Rininsland konstaterade att socialnämnden är pressad ekonomiskt och att resurserna behöver fördelas. Samtidigt pekade han på att hemtjänstens kostnader kommer att öka om serviceboenden läggs ner. Dessutom finns det förlag från statligt håll som ytterligare kan öka kostnaderna för hemtjänsten, menar han.

– Vi saknar en konsekvensutredning. Är det inte så att vi inte helt har tänkt igenom konsekvenserna för de människor det berör, sa han.” 

”Men det räckte inte för en återremiss eftersom S, C, MP, M, KD och L tillsammans har 37 röster. Slutresultatet av fullmäktiges beslut blev alltså att avvecklingen av Pionen och Ringhem startar i början av det här året.”

I TTELA kunde man i torsdags läsa en debattartikel från Stefan Kärvling (V): ”Skolpersonalen måste få riktiga förutsättningar”.

Debattartikeln hade samband med ett ärende som fullmäktige behandlade dagen före. TTELA berättar idag under rubriken ”Skolpersonalens villkor kartläggs” att samtliga ledamöter biföll Vänsterpartiets motion. Nu ska vi också se till att goda tankar omsätts i handling, Vänersborg måste ta sig i kragen för att ge skolan förutsättningar att lyckas med sitt uppdrag.

Samma tankar framfördes också i torsdags när kommunens budgetberedning sammanträffade med presidierna från barn- och utbildningsnämnden, samhällsbyggnadsnämnden och socialnämnden. Hur budgetåret 2017 slutade, hur det ser ut nu i början av år 2018 och vilka tankar och utmaningar som finns för de kommande åren var punkterna på detta heldagsmöte. Hur det såg ut 2017 framgår också av ett ärende som finns nästa vecka i kommunstyrelsen: ”Information om preliminär bokslutsrapport 2017”. Ett citat från underlaget: ”​Årets resultat uppgår till 76 mkr vilket är 53 mkr bättre än budget. Resultatet är 14 mkr bättre än prognosen i augusti och 17 mkr bättre än bokslut 2016.”

Ingen bör dock komma på tanken att nu är det fritt fram. Budgetarbetet kommer att visa att verksamhetens behov (utmaningar är det ordet som nuförtiden används!) måste balanseras mot att det i själva verket finns minskat utrymme.

Vi får se var det landar! Närmast lägger partierna sina kort på bordet, när kommunstyrelsen den 28 februari beslutar vilka ramar nämnderna har att planera utifrån under våren för 2019 och framåt.

Sista ordet: Det händer inte ofta att kommunens födelsedagstårta tar slut. Men då var festen alltid i kommunhuset mitt i stan. Den som i isande kyla och genom snön har tagit sig till Arenan kanske vill ta sig en extra bit? Tja, det finns ju andra som aldrig äter tårta på en förmiddag och somliga som aldrig äter tårta! Man kan ha trevligt i vimlet ändå! Välkomna!

37? Nix, 374 ska det vara! 

 

 

Dela den här sidan:

Kopiera länk