Afghanistan

Stoppa utvisningen till Afghanistan

I ösregnet tågade under förmiddagen ett hundratal asylsökande och nyanlända från förläggningen på Restad Gård till centrum i Vänersborg. Med röda rosor togs de emot av en stor grupp vänersborgare, som ställer sig bakom deras krav att avbryta utvisningarna till Afghanistan.

Flera talare framförde appell på dari, pashtu och på svenska, som berörde det ohållbara i att bli utvisad till ett land i krig, till ett land där regeringen vädjar till Sverige att inte fortsätta med att i rådande läge skicka hem flyktingar. I tåget fanns också barn, flera barn som har fötts här i Sverige efter flyktingarnas ankomst och under lång väntetid på ett beslut från migrationsverket. Till torget kom också ett trettiotal ungdomar, som hade lämnat sina klassrum på våra grundskolor och på Birger Sjöberggymnasiet. De flesta av dessa har ju anlänt långt innan de fyllt 18, den orimligt långa behandlingstiden av deras asylansökningar gör att de nu måste räkna med att få ett utvisningsbeslut vid fyllda 18.

Demonstrationer har idag förekommit på en mängd olika platser i Sverige. Alla samtidigt som riksdagen höll en aktuell debatt om ensamkommande barn och ungdomar. Den återkommer vi till när snabbprotokollet läggs ut på riksdagens hemsida. Det var en bra och klargörande debatt, partiernas representanter fick tillfälle att förklara partiernas avsikt att agera eller att avstå från att vilja agera. Ungdomarnas vädjan att bli hörda och civilsamhällets krav på en adekvat reaktion från lagstiftarnas sida bemöttes av alla åtta partier. Positionerna skiljer sig tydligt men det finns ett litet hopp att en majoritet i riksdagen kan enas om någon öppning.

Sverigedemokraterna överraskade: i debatten om de ensamkommande ungdomarnas situation passade SD-ledamoten Paula Bieler på att använda del av sin talartid för att begära riksdagens misstroendevotum mot statsminister Stefan Löfven med anledning av hans kännedom om Transportstyrelsens outsourcing av IT-verksamhet.

Dela den här sidan:

Kopiera länk