Bostadsförsörjning

Tack så mycket, kan det bli bättre?

Vänersborg saknar såväl en aktuell version av ”Riktlinjerna för bostadsförsörjning” som en aktuell utgåva av Översiktsplanen. Allt är på gång, äntligen. Bättre sent än aldrig är dock en klen tröst, framförallt med tanke på rådande brist på bostäder.

Med avstånd till samtliga andra kommuner är antalet asylboende (i relation till ortens storlek) störst i hela Västra Götaland. Godkända kommunala insatser och uppoffrande insatser från ett antal frivilligorganisationer har bidragit till att göra vistelsen i kommunen dräglig. Men nu lär Vänersborg får en utökning av antalet platser från 600 till 900 på Restad samt ytterligare två lokaliseringar med sammanlagt 300 nya platser.

Det förvånar inte att många asylsökande i avvaktan på permanent uppehållstillstånd och många i den stora gruppen, som trots erhållet PUT är kvar på asylboendet, uttrycker önskemål om att kunna få bo kvar i Vänersborg.  I bostäder som inte finns ….

”Riktlinjerna” får politikerna skyndsamt tar hand om, arbetet med översiktsplanen får sin slutliga hantering i kommunfullmäktige först om ett år, i bästa fall.

I höstas var upptakten till ett samarbete mellan Vänersborg och Chalmers Masterprogram i Arkitektur ”Design for Sustainable Development”. Idag presenterades och överlämnades resultaten av 35 internationella studenters arbete, efter sex plus sex intensiva veckor. En fullsatt Festsal i Folkets Hus tog emot budskapet, dels från den inledande fasen ”analys och val av strategier”, dels från 13 olika fördjupningsprojekt.

Allt material finns nu för det första under denna vecka i en utställning i Konsthallen i Folkets Hus. Senare görs materialet tillgängligt (troligen på kommunens hemsida) för allmänheten och för politikerna i berörda nämnder och i kommunfullmäktige. Det finns all anledning att återkomma. Till hela materialet, till grundtanken i det gemensamma arbetet, som är konkret och framåtsyftande. Till valda delar, som attraherar direkt och som bör kunna vara möjliga att omsätta från ritbordet till verklighet utan tidsförlust och utan behov av någon större belastning av kommunens ekonomi. Annat får prövas och vägas, mycket kommer att ändras och mycket kommer – om överhuvudtaget – först att bli verklighet i någon form om tiotals år.

Tack för den present som Vänersborg idag fick från Arkitektutbildningen från Chalmers Tekniska högskola.

P.S.; Utställningen kommer att vara öppen fram till lördag 17 januari:  onsdag kl 12-16 samt kl 17-19, torsdag-fredag kl 12-16 och lördag kl 11-15

Dela den här sidan:

Kopiera länk