Kommunfullmäktige

Kort rapport från förmiddagens kommunstyrelse

Från januari kommer ”kommunen” att omgående avrapportera kommunstyrelsens beslut i olika ärenden, men innan denna förändring kommer till, försöker vi fylla luckan.

Ärendelistan var lång: Fram till ärende 9 låg besluten hos kommunstyrelsen, alla punkter därefter var beredningsärenden, det vill säga ”kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att …”. Transport således för punkt 10, 11 och 12 till sista möte med ”gamla” fullmäktige 2014-10-14, från punkt 13 till första möte med ”nya” fullmäktige 2014-10-22.

Inte på någon punkt kom kommunstyrelsen fram till ett annat beslut än det som redan fanns med i handlingarna som låg på bordet, eller rättare sagt, i ledamöternas iPad. Även när några frågor antyder viss tveksamhet eller eftertänksamhet, så rullade det på. Kommunledningen har ju inte bytt plats än. Men visst kändes det redan som ”ombytta roller”. Gunnar Lidell, M, tittade hela tiden om han hade 1:a vice ordförande Marie Dahlin, S, med sig i viktiga frågor, nu märker man att det kommer att bli omvänd ordning. Det syns, även om det sker diskret.

Inte lika mycket till pokerface visar Miljöpartiet. Hur annars kan man tolka MP:s intresse för arvoderingen för kommunfullmäktiges 2:a vice ordförande. När svaret blev ”har inte varit något fast arvode på de senaste femton, tjugo åren” kunde man se reaktionen. Eller hur ska man tolka att MP övergav sitt intresse i en fråga som man för bara fyra år sedan med framgång kämpade för? Vänsterpartiet hade velat att fullmäktiges ärendelista skall finnas med i annonsen inför fullmäktige i den lokala gratistidningen. Men Vänsterpartiet var ensam, tretton ledamöter, där MP gjorde sällskap med S och C, och där M, FP och KD hängde på, bestämde att nu ska det endast annonseras ”dagen” (alltid på en onsdag), ”tiden” (nästan undantagslös 18:00) och ”platsen” (alltid kommunhusets sessionssal). Ett viktigt beslut! Men är det så klokt?

Underhand blev det klart att Överförmyndarnämnden kommer att få täckning för sina snabbt växande kostnader för extra personal och för att kunna rekrytera nya ”Goda män”, men beslutet om tillskottet med 900 Tkr fattas först i november. Då ska även beslut fattas om investeringsbudget för barn- och ungdomsnämnden samt beslut om investerings- och exploateringsbudget för samhällsbyggnadsnämnden. I övrigt skall vid detta tillfälle partierna visa om man behagar stå fast vid beslutet om Mål- och resursplanen 2015 som fattades i juni eller om budgeten skall förändras. MP frågade även här och fick veta att ekonomistaben inte har för avsikt att ta fram nya förslag utan att det ankommer på ”politiken” att hantera den politiska frågan samt att eventuella slutsatser från regeringens budgetproposition måste vara de lokala politiska partiernas ensak, inte förvaltningens i första hand. Här blev det nästan undervisning på grundläggande nivå men svaret är korrekt: Det är politikernas sak att tolka förslagen i en proposition, det är förvaltningens sak att föra in förändringar som är ett resultat av beslut som följer efter riksdagens behandling av propositionen.

Och nu finns också ett förslag för kommunfullmäktige att bestämma sig för en förändring av pensionsreglerna för ”heltidspolitiker”. ”Omställningsbidraget m.m.” skall utgå för ”f.d.”-gruppen bara fram till 65-års-gränsen, inte längre än så, inte som det har varit hittills när förmånerna fortsatte även efter det som anses vara den normala pensionsåldern.

Nästa kommunstyrelse är om tre veckor, onsdag 29 oktober 2014. Nedräkningen har börjat, ett möte i november och ett sista i december. Sedan tillträder det nya gardet – och utan att vi vet det med säkerhet – så känns det idag som att det sker under mottot: ”Business as usual”, fast lite tvärtom.

Och så det lilla tillägget (om någon fortfarande undrar): Korrekt, inget parti har inbjudit Vänsterpartiet till några samtal.

Dela den här sidan:

Kopiera länk