EU-valet 2014

Vore det bara det ena ….

Bara glida med har aldrig varit Vänsterpartiets melodi. Absolut inte i Vänersborg. Under en mängd av år var vi partiet ”utanför”. Behövdes vi på det lokala planet, öppnade S famnen och inbjöd oss ”att finnas med”. Nästa gång S själv hamnade i opposition (och majoriteten skiftar i Vänersborg i stort sett vid varje val), ja då fanns vi utanför igen och ansågs av alla vara oppositionen ”där ute”. Men så hände det att ihärdigt arbete i vår partigrupp och världens blunder hos de stora partierna gav oss åtta av femtioen mandat i fullmäktige. Vi spelar roll, man lyssnar på oss eller rättare sagt – det funkar inte att låta bli att lyssna på oss. Efter valdagen i september 2014 ska vi tillhöra majoriteten som styr Vänersborg. Då ska vi visa att vi menar vad vi säger när vi för fram våra förslag. Förskola och skola måste få gehör för barnens, föräldrarnas och personalens förhoppningar att den nedåtgående trenden skall stoppas. Vi vill se stabilitet för den sociala omsorgen och ge rimliga förutsättningar att utveckla våra äldreboenden och boenden för andra grupper med särskilda behov. Betoning på kulturens viktiga uppgift för breda grupper kan inte begränsas genom satsningar på ett mindre antal ambitiösa och kostsamma projekt. Samma sak gäller idrotten och fritiden, det finns mer än en idrottsklubb i Vänersborg, det finns mer än en idrott som utövas.

I veckan står viktiga frågor i förgrunden, kommunstyrelsen har en diger dagordning. Bokslut för 2013, löpande hantering av nämndernas budget för 2014 och intensiv mangling inför 2015 – allt går i ett, allt hänger ihop. Ett stort översvämningsprogram skall tas.  Våra gäster från Botswana kommer till kommunstyrelsen. De kommunala bolagen avrapporterar hur det gått men passar oftast på att utveckla idéer hur det kan bli bättre – bara ägarna, kommunen, visar insikt i behovet av nödvändiga förstärkningar.

På onsdagkväll ska Vänsterpartiet lägga kommunala handlingar åt sidan. I stället ska vi lyssna. Vi har inbjudit till ett ÖPPET MÖTE för alla som har intresse för vårt arbete och vill ta sig tid en kväll att berätta för oss vad man önskar ska ske framöver. Förhoppningvis ansluter också några ur skaran av nya medlemmar som har kommit till under de sista månaderna.

På söndag är det sedan ett annat samtal vi kan föra. Malin Björk är i Vänersborg och vi kan säkerligen höra med henne vilka frågor som växer fram och avgör hur valet till EU-parlamentet utfaller. Malin Björk har på kort tid skaffat sig ett namn i Sverige och hon är nästan varje dag i elden i någon radio- eller TV-intervju. Det blir så, när man talar rakt på sak och kommer med ett tydligt budskap. Att bara vilja framstå som allmänt EU-kritisk duger nog inte, ett antal representanter från olika partier är sent ute med sina försök att anpassa sig till den allmänna inställningen ”inte mer makt till EU”. För att vara trovärdig bör man ta en titt på de senaste fem åren sedan EU-valet 2009. Här kan Vänsterpartiet med stolthet visa vad uthållighet och konsekventa ställningstaganden kan föra med sig. Vi får se om vi lyckas få fram budskapet till väljarna. 

Dela den här sidan:

Kopiera länk