LO

Hur ska det låta? Vem följer vem?

LO är LO, SAP är SAP. Eller? Det finns alltid spännande frågor när man söker gå i samma takt, så här i början av ett valår.

Till saken hör att LO och LO-ledningen inte alltid är i takt med varandra heller. Först är det LO-kongressen där ombuden fattar ett antal beslut i strid mot ledningens mer återhållsamma linje. Sedan går det en tid och ledningen börjar hitta på vägar att ändra kongressbesluten lite här och där. Nu senast blev detta övertydligt när LO-ledningen föreslog att ”vinstuttag i välfärden” kan diskuteras mellan parterna på avtalsområden.

Det har inte så mycket att göra med SAP:s linje, om man nu överhuvudtaget kan tala om att partiet har en linje. LO-ledningen anstränger sig nu i alla fall på samma sätt som SAP att komma bort från ett klart ställningstagande. Båda försöker att ge frågan om vinster i välfärden en lägre prioritering. Blir intressant att se hur LO-medlemmarna reagerar på LO-ledningens kupp.

Idag presenterar LO sin valstrategi. Nu får vi veta hur kontakterna mellan LO och SAP är tänkta att utvecklas under valrörelsen och på vilka punkter partiets ord också blir fackets budskap.

Tidningen Kommunalarbetaren passar på att dagen innan skriva en betraktelse med rubriken ”V (mer än S) vill driva LO:s politik”.  Tidningen skriver: ”Redan idag kan KA visa hur de olika riksdagspartierna ställer sig till 13 krav som ledamöterna på LO:s senaste kongress gemensamt fattat beslut om att driva.

Sammanställningen talar sitt tydliga språk. Kan man tycka. Återstår att se vad ombuden kommer fram till idag i Stockholm.

 

Dela den här sidan:

Kopiera länk