Kommunfullmäktige

Kort rapport från ett längre sammanträde

Kommunstyrelsen samlades 4 september till första mötet efter sommarpausen. Det är nog inte så bra att det var paus mellan maj och september. Några beslut i några ärenden kändes överflödiga, ”man” hade redan gått vidare ändå. Det var många ärenden, för många för att alla frågor fick den belysning de egentligen förtjänade. Och dagen blev lång, luften var slut – kommunstyrelsen ”satt” från 08:30 till 18:00.

Det började med en genomgång av läget för Kunskapsförbundet Väst. Nu borde alla veta vilka viktiga avgöranden som måste komma inom kort och vilka möjligheter som står till buds. Alla partier borde nu göra sin ”läxa” och förbereda sig, informationen var fullödig. Alla partier? SD är ju inte med i kommunstyrelsen och Folkpartiets ledamot och dess två ersättare hade anmält förhinder.

På dagordningen fanns det stora ärendet ”Mål- och resursplan 2014-2016.” Tre förslag går vidare från kommunstyrelsen till kommunfullmäktige 25 september. Huvudförslaget samlar fem partier bakom sig, Miljöpartiet och Välfärdspartiet har förhandlat sig fram till ett gemensamt förslag med M, FP  och KD. För stunden är den intressanta frågan hur MP och VFP har resonerat innan man tog steget. Men långfristigt är det viktigare att visa hur det borgerliga förslaget försämrar förutsättningarna för kommunen att erbjuda bättre välfärdsservice. Det ser så ut att några verksamheter kan behålla god servicenivå medan andra får lov att anpassa sig till nedskärningarna i resurstilldelningen. Budgetbeslutet gäller alltså 2014, året där utvärderingen av den gångna valperioden går hand i hand med nya löften att efter valet i september 2014 skall allt bli så mycket bättre.

Kommunens näringslivsprogram ska sjösättas, det känns befriande att det äntligen kommer fram ett genomarbetat och riktningsvisande dokument. Efter antagandet i kommunfullmäktige gäller det sedan att vara med och att gå från ord till handling.

Det ska utredas hur det måsta ordnas för att det ska kunna bli öppna nämndssammanträden även i Vänersborg. Det blir så – fast det kommer att ta en tid till.

Det finns redan ett beslut att medborarförslag kan skrivas. Nu finns snart även riktlinjer hur det ska gå till. Den här frågan visar att idogt arbete leder till framgång, det gäller även för politiken.

Det finns en motion om bättre ridvägar. Den motionen får svaret ”allt under kontroll”. Men så är det inte alls och diskussionen i kommunfullmäktige lär visa att det finns skilda uppfattningar.

Det verkar finnas skilda uppfattningar om Vänersborgs sätt att förbereda Earth Hour 2014. Vänersborg ska delta, inget annat är sagt. Men vad som ska vara nedsläckt eller inte under den symboliska timmen råder uppenbarligen olika uppfattningar om.

Hela kommunstyrelsen står bakom förslaget om mottagande av ensamkommande barn. Men som sagt, i kommunstyrelsen finns inte alla partier. Därför känns det bra att frågan går till kommunfullmäktige där alla kan visa sina kort.

Kommunstyrelsen fick också information om hur arbetet med projekt Wargön fortskrider.

Det officiella protokollet från sammanträdet blir väl klart tidigast på fredag.

Dela den här sidan:

Kopiera länk