Blev det rätt nu?

Några dagar har gått sedan nyheten förmedlades: Nästan alla är nu överens, Friskolekommittén har kunnat åstadkomma en bred enighet över blockgränsen. En hel del kommentarer har sedan dess försökt hitta svar på frågorna: Hur ska texten tolkas? Är man nu verkligen enig? Har man inte gått förbi de centrala, de avgörande punkterna? Vem vann, vem förlorade på uppgörelsen? Vad är anledningen till att man säger sig vara överens?

Här är själva texten som partierna från Alliansen, Socialdemokraterna och Miljöpartiet undertecknade. Här är texten till det särskilda yttrande som Socialdemokraterna och Miljöpartiet bifogade. Och så slutligen texten som Socialdemokraterna hade som ett eget särskilda yttrande.

Då är det väl bara att läsa så vet man vad som gäller.

Om inte, kanske några kommentarer från olika tidningar kan hjälpa:

Svenska DagbladetSex partier överens om friskolorna” och ”Kompromissen desarmerar friskolefrågan

Dagens NyheterSex partier eniga om friskolan” och ”Steg på samarbetsvägen

ExpressenFlummiga förslag från friskolekommittén

Dagens ArenaBlocköverskridande uppgörelse i friskolekommittén” och ”Friskoleutredningen är tandlös

ArbetetPartierna passar om friskolor

Kategorier
Arkiv