Det borde inte kunna hända

Idag fredag 27 januari klockan 09:00 sammanträder riksdagens EU-nämnd, ett sammanträde som kommer att vara av stor betydelse. Statsminister Fredrik Reinfeldt behöver riksdagens stöd när han på måndag skall till EU-toppmötet. Det är ett öppet sammanträde med direktsändning i webb-TV.

I sista stund svängde allt till Fredrik Reinfeldts fördel. Håkan Juholt och Tommy Waidelich hade i förra veckan och bara för någon dag sedan vidhållit sitt Nej, socialdemokraterna var inte beredda att ge klartecken för en svensk anslutning till EU:s nya finanspakt. Nu gick det undan – läs Jonas Sjöstedts blogg med rubriken ”S sviker om europakten – ingen bra start för Löfven”. Ytterligare ett klargörande inlägg fanns idag i Nya Wermlandstidningen NWT.

Vad står egentligen på dagordningen? Vad vill Sverige ansluta sig till? En introduktion finns på YouTube – se själv, du har t.o.m. valfrihet: antingen se på den engelska  versionen eller också på den tyska med svenska texter. Sammanhanget framgår också på den här länken.

—————–

P.S. Visst var det ett klargörande möte, mycket tydliga och klargörande  uttalanden från EU-nämndens ordförande Carl B Hamilton, från socialdemokraternas Marie Granlund och från  Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt . Vill du i efterhand se hela sammanträde (som varade i 90 minuter), klickar du här på riksdagens länk. [Vill du se det första av tre inlägg av Jonas Sjöstedt spolar du fram till 57:45] Nedslag i media är knappa, andra nyheter från Sveavägen 68 var idag i centrum, här SvD ”Europapaktmöte utan Reinfeldt”, LO-tidningen ”S svänger om europapakten”, Hallands Nyheter, europaportalen.se .

Senaste inläggen
Kategorier
Senaste kommentarer
Arkiv