Uncategorized

I väntan på kommunstyrelsen

Kommunstyrelsen sammanträder onsdag 12 oktober 2011, en diger föredragningslista med 23 punkter. Från kommunens hemsida hämtade vi kallelsen och länksidan med handlingarna.

Det viktigaste? Svårt att säga, men punkt 6 och punkt 23 tävlar med andra frågor om ledamöternas högsta uppmärksamhet. För alla medborgare är dessa ärenden lika viktiga. [Om du inte ser punkt 23 på hemsidan, ser du rätt – men punkten finns och ärendet lyder: ”Tilläggsanslag mot bakgrund av delårsrapport augusti 2011”.
Pinkt 6: Delårsrapporten per augusti – här visar sig två plika utvecklingar: Å ena sidan går flera nämnder med kraftiga underskott, nämnderna saknar alltså pengar för att utföra sina uppdrag men å andra sidan är det finansiella resultatet för kommunen bättre än budgeten vågade tro. Det är tre nämnder som behöver täckning för sina kostnader, barn och ungdomsnämnden, samhällsbyggnadsnämnden och socialnämnden. Beslutsförslaget på punkt 6 går ut på att ”fastställa” delårsrapporten, med det menas att man för till protokollet att man har läst rapporten och uppfattat dess innehåll. Sedan föreslås ett tillägg: ”Kommunstyrelsen förutsätter att nämnder och utskott arbetar för att komma i balans med budget.”
Punkt 23: Alla nämnder hävdar med rätt att uttalandet i punkt 6 är precis det nämnderna har gjort. När det ändå inte vill sig, när kostnaderna och utgifterna helt enkelt är större än tilldelningen, då kan nämnderna inte längre undvika att vädja om förståelse – tre nämnder har ansökt om tilläggsanslag  för att komma tillrätta med sina problem. På den punkten får varken medborgare eller kommunstyrelsens ledamöter i förväg veta vad kommunledningen tänker föreslå. I de utsända handlingar står följande: När detta utskick till kommunstyrelsen sker är ärendet fortfarande under beredning varför handlingarna inte kan sändas ut. Dessa läggs på kommunstyrelsens bord.
Sista ordet är inte sagt – det blir spännande. Mest spännande blir att se hur det utvecklar sig för några av ledamöterna som har plats i såväl kommunstyrelsen som i någon av de tre nämnderna. Hur gör man när man begär ”av sig själv” ett tilläggsanslag? Eller är en och samma person en annan person bara för att man tagit plats på en annan stol en annan dag i ett annat sammanhang?

Dela den här sidan:

Kopiera länk