artikel

Vem föreslår vad? Här kommer svaret …

Det var ändå ovisst för en liten stund hur kommunstyrelsen skulle besluta – utgångsläget beskrev vi igår.

Kommunstyrelsens ordförande Gunnar Lidell (M) höll fast vid förslaget som avsåg att i grunden förändra kommunfullmäktiges budgetbeslut från juni 2012. Inte bara att t ex anslaget på grundskolans och barnomsorgens område går miste om 14,3 mkr av juni månads tillägg med 16 mkr och har kvar den klena restsumman av 1,7 mkr. Nej, ”nollresultatet” för kommunens helhet skulle bli ett positivt resultat om 12,8 mkr. Anpassning till en prognos om ett försämrat skatteutfall skulle hux-flux ge oss ett överskott i slutet på 2013.

I överläggningar med den egna, den borgerliga gruppen med M, FP och KD verkade Gunnar Lidells förslag ha stött på invändningar. I beslutsomgången yrkade Gunnar Lidell nämligen själv på en återremiss, vilket skulle ha skjutit fram ett avgörande till åtminstone slutet av november.

Socialdemokraterna hade länge internt diskuterat att använda sig av den nya lagen som möjliggör att den besvärliga ekonomiska situationen 2013 delvis kan hanteras genom användning av överskott från budgetåren 2010 och 2011. Men den tanken stupade på principen att lagarna inte får användas innan de har trätt i kraft. Lagen om ”kommunala resultatutjämningsreserver” kommer att gälla från 1 januari 2013 under förutsättning att riksdagen beslutar så. Punkten finns på riksdagens dagordning den 25 november 2012.

Därför yrkade Socialdemokraterna avslag till Gunnar Lidells ursprungliga förslag. Vänsterpartiet hade redan gjort klart att man ville se ett avslag.

Nu fanns det tre förslag: Förslaget som kommunledningen dagen innan presenterade, förslag om återremiss och ett förslag om avslag av det ursprungliga förslaget.

Det räckte dock inte med tre förslag. Gruppledaren för (M), Lena Eckerbom Wendel, yrkade på förändringar i Gunnar Lidells första förslag. Det nerbantade anslaget till barn- och ungdomsnämnden skulle gå till ”skolan” och inte som det var sagt i juni till att öka ”personaltätheten i skolan” – öronmärkningen ”personaltäthet” skulle strykas. Den andra mindre justeringen i Eckerbom Wendels förslag var att en besparing på 300 tkr avseende politikerarvoden istället skulle gälla en minskning av partistödet med just detta belopp.

För att göra en lång historia kort: Med rösterna 9:6 bestämdes att ärendet skulle avgöras ”idag”, alltså ingen återremiss. Därefter beslutade kommunstyrelsen att utse avslagsyrkandet som motförslag till Gunnar Lidells ursprungliga förslag, därmed föll Lena Eckerbom Wendels förslag. Slutligen röstade nio ledamöter för avslag – 4 (S), 2 (V), 2 (MP) och 1 (C). Tre borgerliga ledamöter röstade ja till Gunnar Lidells förslag, tre borgerliga ledamöter avstod i den slutliga omröstningen.

Det finns anledning att ställa en rad frågor efter detta. Det viktigaste är dock: Budgetbeslutet från juni 2012 står fast för 2013.

Dela den här sidan:

Kopiera länk