Gäller det friskolornas vinstuttag?

Det korta svaret är Nej – fast förslaget förtjänar att titta närmare på. Vad är det som presenterades idag på regeringens hemsida?

Det är utbildningsdepartementet som publicerar promemorian ”Offentlighetsprincipen med lättnadsregler för mindre enskilda huvudmän i skolväsendet”. Samtidigt lämnades besked vilka remissinstanser som förväntas svara om man vill stödja eller om man vill invända mot regeringens förslag.

Bakgrunden är en utredning: ”Offentlighetsprincipen eller insynslag – Allmänhetens insyn i enskilda aktörer inom skolväsendet, SOU 2024:28”. Utredningsuppdraget gavs 2021 av dåvarande regering, ändrades i mars 2022 och ett år senare av Tidöavtalets regering på nytt. Slutredovisningen av uppdraget skedde i april 2024. Alternativet Offentlighetsprincip kontra Insynslag blev hett debatterad,  men skolministern valde att inte ta ställning. Efter en lång paus skickas nu utredningen ut på remiss, men det tillkom ett tredje förslag som skall beaktas av alla som vill yttra sig. Sista dag att svara på remissen är den 20 november 2024.

Friskolor finansieras på samma sätt som kommunala skolor – av skattemedel, av offentliga medel. Kommunala skolors budget kan nagelfaras, minsta utgift måste redovisas, uppgifter är offentliga och tillgängliga.  Att få veta hur det står till hos friskolor, hos friskolekoncernen – det är det som idag inte är möjligt. Affärshemlighet, sekretessregler- det fanns och finns många hinder för den som söker svar på frågor. 

Då och då kom chockbesked om enstaka skolor eller om någon koncern där någon hade klantat sig ordentligt. Senaste exemplet,  Skvaderns gymnasieskola i Sundsvall.

Alltså, det som nu ska ske är att samla in vad skoloffentligheten anser om att möjliggöra insyn eller att likställa privata och kommunala skolor enligt offentlighetsprincipen.  Och efter nämnd remiss kommer kanske en proposition från regeringen innan sommarpausen 2025, så att riksdagen innan årsskiftet till valåret 2026 kan fatta ett beslut. 

Men frågan om vinstuttag – nej, det är en annan fråga, som för närvarande behandlas av ett antal andra utredningar. Ingen brådska här inte. 

Dela den här sidan:

Kopiera länk