Tillbakablick på ekonomidebatten
”Riktlinjer för den ekonomiska politiken” var debattämne i riksdagen i början av veckan. Finansutskottets betänkande 2023/24:FiU20 med samma rubrik var utgångspunkten för alla anföranden och repliker. I betänkandet tog utskottet ställning till regeringens ekonomiska vårproposition och till oppositionspartiernas fyra motioner. I betänkandet återges också fyra reservationer från S, V, C och MP:
Under ett antal år var det Ulla Andersson och Ali Esbati som förde Vänsterpartiets talan i riksdagens ekonomidebatter. Nu var det Ida Gabrielsson som i sin egenskap av ledamot i finansutskottet axlade uppdraget att i ett anförande och i ett flertal replikskiften föra fram Vänsterpartiets synpunkter.
Ida Gabrielssons anförande finns att läsa i snabbprotokollet med början på sida 12. Första delen ägnades åt propositionen, innan hon vände sig till de andra partierna i oppositionen: ”Jag vänder mig i stället till oppositionen. Vi har mycket att ta tag i framöver tillsammans. Det duger inte att enbart leva på motståndarnas dåliga rykte eller vinna på deras planhalva. Samhällskontraktet måste återupprättas. Väljarna ska kunna lita på sina företrädare.
Budgetförslag som innebär en nästan identisk ekonomisk politik som de styrandes fungerar inte. Ska vi rusta välfärden behövs ett omtag. Ska man vinna måste man hålla ihop i ett lag. Det är grundläggande.”
Ida Gabrielsson vände sig direkt till S i sitt anförande: ”Jag är glad att Socialdemokraterna nu gått från ”lagt kort ligger” till att marknadskrafterna inte hör hemma i välfärden. Den som lägger patiens i stället för att röja upp ur dagens system är dömd att förlora. Nu gäller det att visa att vi menar allvar med det vi säger också. Skrävla och prata kan vem som helst göra, men marknadsskolan ska inte få finnas kvar i Sverige efter valet 2026. Väljarna tål inte fler budgetar eller fler val
utan en förändring, är min fasta övertygelse.
Svenskt Näringsliv, LO och Finansdepartementets egen långtidsutredning är överens med Vänsterpartiet: Sverige har inte råd att spara mest i Europa när infrastrukturen är totalt eftersatt. Det var också Centerpartiet med på här, verkar det som, så jag får bete mig lite sjystare mot dem framöver.
Den i särklass viktigaste klimatfrågan är att möjliggöra investeringar i omställningen. Det är det vi är satta att göra. Men staten har låtit sig förlamas av utdaterade ramverk som omöjliggör handlingskraft.
Vi ska spara för kommande generationer, säger man snusförnuftigt. Men kommande generationer blir nog gladare om avloppen fungerar, om vi ställt om för klimatet och om det finns bostäder att bo i. Reala tillgångar är också att spara. Om staten drar sig undan och inte plockar upp notan nu blir det dyrare i längden. Kostnaderna har dumpats på hushållen och kommunerna. ”
Hela debatten finns också att se på riksdagens webb-TV. Det går att klicka sig fram till enskilda anföranden eller replikskiften.