Väbsterpartiets budgetförslag för 2025

Bra budgetförslag förlorade vid omröstningen

Vänsterpartiets förslag till MRP 2025-2027
Vänsterpartiet utgår från det budgetförslag som kommunstyrelsens ordförande har lämnat. Vänsterpartiets förslag är alltså ett ändringsförslag.

De ekonomiska förutsättningarna ser ljusare ut för 2025 än de gjorde för innevarande år. Inflationen förväntas minska vilket får minskade pensionskostnader till följd. En viss återhämtning av konjunkturen ger en relativt bra utveckling av skatteunderlaget 2025, vilket också hjälper upp resultatet. Det skriver SKR i Ekonomirapporten i maj och det ger anledning till framtidstro.

Vänersborgs kommuns ekonomiska utveckling under innevarande år ser ganska positiv ut och det verkar som om de flesta nämnderna klarar av att hålla sina budgetar. Den djupa kris som många befarade för den kommunala ekonomin infrias inte. RUR är fortfarande intakt och kommunen har inte behövt höja skattesatsen. Kommunens budgeterade resultat låg på +1 mnkr medan prognoserna idag visar på +10 mnkr.
Det finns emellertid en del osäkra faktorer inför 2025. Konjunkturuppgången skulle kunna försenas något och säkerhetsläget, Ukrainakriget och kriget i Gaza skulle kunna få världsekonomin i gungning. Vänersborgs kommun har dock ekonomiska buffertar i form av RUR på 50 mnkr och möjligheten till att höja skattesatsen.
Vänsterpartiet vill prioritera vård, skola och omsorg. Kommunen bör göra allt för att upprätthålla servicen och kvaliteten. Det innebär att kommunen måste förhindra
försämrade arbetsvillkor och nedläggning av viktiga verksamheter inom välfärden. Vi står inför stora bekymmer med hög sjukfrånvaro och med att rekrytera tillräckligt med
personal, särskilt inom vård, skola och omsorg där behoven hos den äldre och yngre befolkningen ökar. Att då riskera personalneddragningar och därmed försämra arbetsmiljön är fel väg att gå och kommer istället bli kostnadsdrivande på sikt.
Vi bedömer att vi kan lägga en budget med ett lägre resultat än kommunstyrelsens ordförande utifrån att vi tänker att det finns en marginal beroende på hur skatteintäkter,
statsbidrag mm utvecklar sig under 2025. Om ett värsta scenario skulle inträffa kan ett ekonomiskt underskott regleras i bokslutet med medel från RUR, 
resultatutjämningsreserven om 50 mnkr.
Alla prognoser visar på att kommunen får bättre ekonomiska förutsättningar 2026-2027. 
Vänsterpartiet hoppas då kunna återkomma med fler viktiga prioriteringar för att säkra en stark välfärd och jämlika levnadsvillkor i hela kommunen. 

Vänsterpartiet föreslår därför följande tillskott utöver kommunstyrelsens ordförandens förslag:
Barn- och utbildningsnämnden tillförs 10 000 tkr för att förstärka stöd till barn och elever inom förskola och skola, ökade behov i anpassad grundskola, kompensation för
att undvika avgiftshöjningen inom förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg mm.
Dessutom för ökade kostnader för skolmåltider och bemanning av skolbibliotek.
Miljö- och hälsoskyddsnämnden tillförs ytterligare 250 tkr till personalförstärkning för naturvårdande och pedagogiska insatser.
Socialnämnden tillförs 15 000 tkr för att återuppta “Heltid som norm”, undvika neddragningar i LSS och taxehöjningar inom vård och omsorg samt till utredning av trygghetsboende.
Samhällsbyggnadsnämnden tillförs 500 tkr för en utredning om arenans skick och framtid som byggnad och möjliga användningsområden.
Kommunstyrelsen tillförs 1 800 tkr för införande av seniorkort från 65+ och utdelning av broddar till personer över 65 år.
Resultat
Jämfört med förslag från kommunstyrelsens ordförande innebär Vänsterpartiets ändringsyrkande ytterligare budget till nämnderna på 27 550 tkr. Det innebär ett resultat
för 2025 på 3 450 tkr.

Investeringar
● Vänsterpartiet vill avvakta investeringen för arenataket på 18 900 tkr år 2025 tills utredning om arenans skick och framtid är klar.
● Vänsterpartiet anser att investering av kommunalt VA på Hunneberg inte ska läggas in i investeringsplanen. Det finns ett beslut i kommunfullmäktige 2020 om infiltrationsanläggning istället för kommunalt VA. Vattensituationen på Hunneberg har inte utretts.
● Bro över hamnkanalen (GC) netto 6 000 tkr tas bort från investeringsplanen, eftersom vi anser att den inte skulle främja gång- och cykeltrafikanter nämnvärt då
det redan finns två broar på kort avstånd.

Vänersborg 2024-06-19
För Vänsterpartiet i Vänersborg
Stefan Kärvling

Dela den här sidan:

Kopiera länk