VGR budget 2025

Rödgrön budget 2025 i regionen

Vi återger här ett pressmeddelande från den Rödgröna ledningen i Västra Götaland:

Vi har en rödgrön budget!

Rödgrön ledning leder regionen mot en mer jämlik och hållbar region. I vårt samarbete arbetar vi för en ansvarsfull väg framåt för regionens fyra kärnuppdrag; hälso- och sjukvård, kultur, regional utveckling och kollektivtrafik.  
– Våra beslut grundar sig i gemensamma värderingar om allas lika värde, att driva den gröna omställningen, och att göra en verklig skillnad i människors vardag, säger Helén Eliasson (S), regionstyrelsens ordförande.

Rödgrön ledning fortsätter att skapa bättre förutsättningar för våra verksamheter, genom att avsätta tre miljarder extra för sjukvården. Genom att även investera i kultur och folkbildningen säkerställer vi inte bara individen utan hela samhället, samtidigt som vi ökar attraktiviteten i hela vår region.  
– Vi gör vårt yttersta för att korta köerna, vi satsar på verksamheter i egen regi och tar fram regiongemensamma strategier för en gemensam kö. Genom att vår ledning tagit ansvar i sjukvårdskrisen ser vi nu effekter där vi har lyckats bromsa kostnadsökningen och fokuserar på att stärka sjukvården genom att säkerställa tillräckliga resurser för sjukhusen. Med den här budgeten visar vi vägen framåt, säger Helén Eliasson (S), gruppledare och regionstyrelsens ordförande.  

Rödgrön ledning har tagit i beaktande invånarnas behov av en vård som är tillgänglig, av hög kvalité och som arbetar med effektiva metoder. Det pågår en enorm utveckling i vår region. Som region siktar vi framåt, vi hittar arbetssätt där patienten ska komma i centrum och anställdas villkor bli bättre.  
– Som feministisk regionledning prioriterar vi även de mest utsatta grupperna genom medel till beroendevård och psykisk hälsa. Vi ser att fler kvinnor tar ansvar för klimatet och reser hållbart, därför lägger vi extra medel till dynamisk kollektivtrafik. Nu pågår riktade angrepp mot demokratin, kulturen, folkbildningen och jämställdheten i Sverige. Rödgrön ledning kommer att fortsätta försvara våra gemensamma värderingar och stå stadigt mot regeringen och SDs splittring av vårt samhälle, säger Carina Örgård (V), gruppledare och regionråd.  

Rödgrön lednings budget sätter starkt fokus på hållbarhet och klimatarbete, med målet att Västra Götaland ska vara en ledande region i kampen mot klimatförändringar. Det inkluderar ambitiösa satsningar för att minska utsläppen och nå regionens klimatmål senast 2030. Genom att prioritera biologisk mångfald och klimatstrategiskt arbete både på kort och lång sikt, finns ett tydligt åtagande för att säkra en hållbar framtid.  

– Vi ser till helheten och ställer inte regionens uppdrag mot varandra. Med en ambitiös klimatpolitik sätter vi nu fokus på hållbarhet och klimatarbete, med målet att Västra Götaland ska vara en ledande region i kampen mot klimatförändringar. Genom att ha jämställdhet i fokus i alla beslut, strävar vår budget efter att skapa en mer rättvis region. Vår strategi är inte bara nödvändig för vår planets hälsa, utan också för att säkerställa ett gott liv för alla invånare i regionen, säger Madeleine Jonsson (Mp), gruppledare och regionråd.  

Budgeten beslutades tisdag 18 juni och gäller för Västra Götalandsregionen 2025.  

Dela den här sidan:

Kopiera länk