Det är i grunden fel! Det ska utredas!
Tiden har kommit för ett längre sommarlov, skolorna stänger och välkomnar eleverna tillbaka andra halvan av augusti. Debatten om skolornas kvalitet och elevernas förutsättningar att nå framgång tar också en paus. Kan vi räkna med att något har förändrats till hösten?
”Att friskolesektorn dras med stora problem kan inte ha undgått någon. Friskolor har fler obehöriga lärare, lägre lärartäthet, sämre ställt med skolbibliotek och större problem med fuskbetyg.
Vidare finns mängder av exempel där skolpengen gått till allt annat än till elevernas utbildning, så som sexklubbar i Thailand, till våffelstugor eller till friskolor som bedriver ’omvändelse’-terapi för homosexuella elever.
De konkurser vi sett visar också på att friskolesektorn bär på stora risker. Dagens system för att finansiera friskolor har därtill en osund och kostnadsdrivande struktur för kommunerna. Allt detta går ut över både elever och skattebetalare på ett orimligt sätt. De drivkrafter som i dag
finns i friskolesystemet gynnar varken elever eller skolsystemet i sin helhet.”
I riksdagen påmindes Lotta Edholm igår om att hon själv hade skrivit ovanstående i tidningen Expressen, så sent som i april i år. Hon hade då skrivit under med ”ledamot i partistyrelsen, Liberalerna”. Likväl var hon då och är nu skolminister med ansvar för ett skolsystem som riskerar att gå överstyr.
Alla vet att något i grunden är fel! Många kräver ändring nu innan mer skada sker! Andra vet också, men vill inte ändra när det går att tjäna på missförhållanden. Den som vill informera sig om varför debatten inte leder till handling, den kan hitta en stor del av svaren i gårdagens interpellationsdebatter med skolminister Lotta Edholm.
Rose-Marie Carlsson, S, ställde frågan om ”Kommunernas tillsynsansvar”.
Linus Sköld, S, undrade om ”Etableringsstopp för vinstdrivande friskolor”.
Canilla Hansén, MP, Daniel Riazat, V, och Linus Sköld, S, samtliga hade interpellerat med frågan om ”Offentlighetsprincipen för fristående skolor”.
Sist var det på nytt Rose-Marie Carlsson, S, som ställde frågan om ”Återkrav av skolpeng”.