Två debattinlägg på samma tema
Jonas Sjöstedt skriver i ETC med rubriken ”Bara en rättvis klimatpolitik kan lyckas”. Tidningens ingress lyder: ”Klimatpolitikens fördelar måste bli tydliga även för den som har lägre lön, bor på landet eller behöver bilen, inte bara för högavlönade i storstäderna. Den måste kombineras med en aktiv fördelningspolitik, skriver Jonas Sjöstedt (V).”
Jonas Sjöstedt skriver: ”För att vinna stöd för nödvändiga minskningar av utsläppen måste politiken gynna vanliga löntagare, inte främst en väletablerad medelklass. Det är de största utsläpparna som måste minska sina utsläpp mest, de är rika personer och stora företag. Detta blir särskilt viktigt i en tid då många vanliga inkomsttagare runt om i EU drabbas hårt av prisökningar och sjunkande realinkomster.”
”Klimatpolitikens fördelar måste bli tydliga även för den som har lägre lön, bor på landet eller behöver bilen, inte bara för högavlönade i storstäderna. Den måste kombineras med en aktiv fördelningspolitik. En klimatpolitik som ger fler trygga gröna jobb, lägre elräkning och bättre tågtrafik blir populär och kommer att öka stödet för omställningen.”
Jonas Sjöstedt avslutar sitt debattinlägg i ETC: ”Inför EU-valet handlar klimatdebatten allt för mycket om hur EU:s direktiv på klimatområdet fungerar. Men de räcker inte till, vi måste tänka större för att kunna skapa ett bättre samhälle som både minskar utsläppen, skapar nya jobb och ökar jämlikheten.”
Två forskare som har skrivit underlagsrapporten till Klimatpolitiska rådet framför liknande tankar: ”Folkligt stöd för en ambitiös klimatpolitik finns – men politisk vilja saknas”. Läs texten som Naghmeh Nasiritousi och Sofia Axelsson publicerade i veckan i Forskning@Framsteg.